Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Meet Up Inclusió: un espai per a estudiants de la UAB amb TEA

09 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Estudiants de la UAB amb trastorn de l’espectre autista es troben per compartir experiències, dubtes i estratègies en el Meet Up Inclusió.

Imatge Meet Up Inclusió

Meet Up Inclusió és un programa innovador d'orientació psico-emocional per a estudiants universitaris amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Els principis teòrics sorgeixen en un taller d’UNIDISCAT al 2015 amb una ponència sobre “Suport a estudiants  amb Síndrome d’Asperger a la Universitat d’Oslo”. I, posteriorment es va  engegar al 2017 a la Universitat Politècnica en col·laboració de l’Associació Asperger de Catalunya. I, des del curs passat, el  Servei per la Inclusió de la UAB, PIUNE, l’ha començat a fer a l’Autònoma i hi participen uns 15 estudiants.

El TEA és un trastorn del desenvolupament que afecta a la forma com una persona es comunica i es relaciona amb altres persones i el món que l’envolta. Judit Oliver, responsable del PIUNE, explica que “els estudiants universitaris amb TEA poden tenir dificultats per planificar i organitzar l’estudi, relacionar-se amb companys i demanar ajut quan ho necessiten. I, alhora presenten aptituds tals com una alta concentració, adoptar punts de vista poc convencionals per la solució de problemes o detectar errors que altres persones no veuen. El TEA afecta a diferents persones de diferents maneres.”

Com explica, Sergi Mampel, de l’Associació Asperger de Catalunya, “el programa Meet Up es crea amb la voluntat de permetre als estudiants crear una xarxa social, proporcionar-los ajuda en aspectes com l’ansietat i l'estrès, acompanyar-los en el desenvolupament de la pròpia identitat i tractar les habilitats socials.” A través d’una relació amb iguals es busca dotar als estudiants d’estratègies per a la resolució de conflictes i donar-los eines per a planificar i organitzar el temps a la vegada que proporcionar tècniques d'estudi. Una de les estudiants participants al programa expressa que durant les sessions “riem molt, son divertits i informatius. El fet d’estar tots dins l’espectre i compartir informació i parlar dels nostres problemes, fa que ens entenguem més que amb la resta de persones”.

Les sessions del Meet Up Inclusió les dinamitzen psicòlegs de l’Associació i un docent de la Universitat i es divideixen en dues parts. En la primera s’ofereix als estudiants un espai en què puguin compartir les seves experiències i preocupacions actuals, de manera que puguin rebre l’orientació i el seguiment adequats, de forma personalitzada i continuada. La segona part de la sessió es dedica a impartir un taller en què es treballa algun aspecte rellevant. Aquest curs, a la UAB es faran un total de 10 sessions. En aquest sentit, Mampel explica que “estem treballant aspectes com la planificació i l'organització, les habilitats socials i els treballs en grup, l’ansietat acadèmica i social, la preparació d'exàmens, les tècniques de relaxació i la preparació del Treball Final de Grau.” Per a l’estudiant “lo interessant no és tant la informació que ens donen, que son coses que ja sabem, sinó que ens la recorden. Està bé tenir-ho clar. Saps que hi ha tècniques, com la de la respiració, que estan allà, però en moments de crisis no hi penses i està bé que t'ho recordin”.

Quant a l’objectiu de crear xarxa social, l’estudiant participant explica que “hem fet un grup de whatsapp entre tots i és un lloc on poder parlar, és un entorn tranquil i que ens entenem. Aquí estem entre amics i ens podem expressar i entendre, a més també hem quedat alguns dies i està bé, descobrim llocs i és divertit.”

Dins de