Vés al contingut principal

Marcos Fernández i André Groeger reben un ajut Starting Grant de l'ERC

22 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els investigadors Marcos Fernández i André Groeger han estat guardonats amb un ajut Starting Grant de l’European Research Council (ERC) per desenvolupar els projectes STOIKOS, sobre la diversitat elemental dels organismes, al Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB, i RUSTDEC, per estudiar les zones rurals en països en desenvolupament, al centre de recerca MOVE de l’Esfera UAB, respectivament.

Marcos Fernández i André Groeger
Marcos Fernández i André Groeger

Marcos Fernández-Martínez va estudiar Ciències Ambientals a la Universitat de Barcelona. És màster i doctor en Ecologia Terrestre per la UAB i la seva recerca ha estat guardonada amb diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals destaca el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria Medi ambient i ciències de la Terra (2019). La seva recerca és molt interdisciplinària, centrada majoritàriament en el cicle del carboni global, l’ecologia estequiomètrica i, més recentment, en el paper de la diversitat en el funcionament dels ecosistemes. Després de quatre anys d’estada postdoctoral a la Universitat d’Anvers (Bèlgica) va tornar amb una beca Junior Leader de la Fundació La Caixa. A partir del mes de gener s’incorporarà al Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia (BABVE) de la UAB per dur a terme les investigacions referents al projecte STOIKOS, finançat amb un ajut Starting Grant de l’ERC gestionat des de la UAB.  

La composició elemental de la matèria determina les seves propietats físiques i químiques, i la matèria orgànica no és una excepció a aquesta regla. El projecte STOIKOS investigarà com la composició elemental dels organismes determina el seu funcionament i el dels seus ecosistemes, i com la biodiversitat es pot analitzar per mitjà de les diferències elementals entre organismes mitjançant l’innovador concepte de diversitat elemental. Els resultats d’STOIKOS ens ajudaran a entendre millor processos ecològics fonamentals com ara la competència i la coexistència. Al mateix temps, aquests resultats permetran avaluar els efectes que el canvi global produeix i produirà sobre el funcionament de la biosfera.

Per la seva banda, en el marc dels ajuts Starting Grant gestionats des d’altres centres de l’Esfera UAB, Andre Groeger, professor lector del Departament d'Economia i Història Econòmica de la UAB, investigador del centre MOVE (Mercats, Organitzacions i Vots en Economia) i professor afiliat a la Barcelona School of Economics (EEB), desenvoluparà el projecte RUSTDEC, “Transformació estructural rural als països en desenvolupament”, que investiga per què la productivitat agrícola és especialment baixa als països en desenvolupament i com afecta la dinàmica de transformació estructural i desenvolupament. L'enfocament del projecte RUSTDEC se centra especialment en les zones rurals dels països en desenvolupament que normalment acullen grans parts de la població, s'enfronten a un risc agrícola creixent pel canvi climàtic i presenten una incidència elevada de pobresa. El projecte oferirà respostes noves a aquestes preguntes combinant dades innovadores de micropanells de l'Àfrica subsahariana i el sud-est asiàtic amb una sèrie de dades geoespacials sobre zones rurals i models teòrics quantitatius per a l'anàlisi estructural.

Andre Groeger es va doctorar el 2016 a la Universitat Goethe de Frankfurt (Alemanya) i va fer estades de recerca a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat de Califòrnia a Berkeley (EUA). La seva agenda de recerca inclou una sèrie de temes interdisciplinaris entre els camps del desenvolupament, l'economia ambiental i laboral, així com l'economia de la migració. En el seu treball sovint combina dades noves de microenquestes amb enfocaments de teledetecció i aprenentatge automàtic. Els seus articles s'han publicat en algunes de les principals revistes de ciència general i economia, i ha estat investigador principal de diversos projectes de recerca.

Dins de