Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La Xarxa Vives d'Universitats ret homenatge a Maria del Mar Bonet i Alícia Casals

12 jul. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Rectorat de la UAB ha acollit avui l'acte de lliurament de la medalla d'honor 2022 de la Xarxa Vives d'Universitats. Les guardonades en aquesta edició han estat l'enginyera industrial i informàtica Alícia Casals i la cantant i compositora Maria del Mar Bonet. L'acte ha estat presidit pel president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la UAB, Javier Lafuente, qui ha destacat que aquests guardons distingeixen "el compromís amb la ciència i amb la cultura".

Medalles d'honor de la Xarxa Vives d'Universitats

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, ha pronunciat la laudatio dedicada a Alícia Casals, en què ha destacat tant el seu talent per l'enginyeria com el compromís amb el sistema universitari. Crespo ha valorat el treball de Casals "com a referent internacional en docència, recerca i innovació tecnològica", tot destacant els projectes i prototips de sistemes robotitzats d'ajut a discapacitats i en intervencions quirúrgiques. "Sens dubte, Casals és una enginyera que posa la tecnologia al servei de les persones i un exemple i referent per a moltes dones", ha conclòs el rector de la UPC, institució on Casals ha desenvolupat la major part de la carrera professional. En la seva intervenció, Casals ha volgut fer notar que el seu camp d'estudi, la robòtica, ha viscut "una evolució molt ràpida que exigeix molt d'esforç", però alhora ha valorat que "és molt maco veure que cada cop té un vessant més social".

A continuació, s'ha lliurat la medalla d'honor a Maria del Mar Bonet. En aquesta ocasió, la laudatio ha anat a càrrec de la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, que ha glossat la trajectòria de Bonet, de qui ha remarcat "l'estima i el respecte per la tradició i la cultura pròpies i el seu compromís cívic per un món millor". A més, ha volgut homenatjar la cantant amb els versos del poeta valencià Vicent Andrés Estellés "has assumit la veu d'un poble, que és la veu del nostre poble". Segons Navarro, "en la veu de Maria del Mar Bonet fan niu tots els blaus i tots els blancs de la mar Mediterrània". La cantant, un cop ha rebut la medalla, s'ha mostrat molt emocionada i ha manifestat que aquest guardó la fa sentir "molt a prop de les universitats", les quals han estat amb ella, segons ha dit, "molt generoses", tot recordant els doctorats honoris causa amb què ha estat distingida a les universitats de Lleida i de les Illes Balears.

En la cloenda, el rector Lafuente ha agraït a les dues homenatjades acceptar la distinció en nom de les 22 universitats que conformen la Xarxa Vives i ha pronunciat algunes paraules sobre "l'èxit" amb què s'ha completat el curs que ara finalitza tot i el context de pandèmia i crisi econòmica internacional. Alhora, ha destacat alguns dels reptes de futur que afronta el sistema universitari, com ara assolir una equitat més gran: "calen —segons ha declarat— més beques i ajuts", així com més "flexibilitat" per incorporar les trajectòries curriculars menys convencionals. També ha destacat nous projectes, com ara el nou programa d'intercanvi de la Xarxa Vives d'Universitats o el pla d'enfortiment del català al sistema universitari endegat per la Generalitat, que "reconeix la tasca feta durant molts anys pels serveis lingüístics" de les institucions d'educació superior.

La medalla d'honor és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 institucions de la Xarxa Vives d'Universitats en reconeixement a la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. En el marc de l'acte d'avui, a més, han estat lliurats el premi Jesús Tusón sobre diversitat lingüística i els premis Joan Lluís Vives a l'edició universitària en llengua catalana.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de