Vés al contingut principal

La UTCCB de la UAB estableix pautes per parlar de la vacunació als nens

15 des. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB) del Servei de Psicologia i Logopèdia de la Facultat de Psicologia de la UAB, amb motiu de l'inici de la vacunació contra la COVID-19 en menors de 12 anys, ha elaborat una guia amb consells per a què les famílies aprofitin l'ocasió i explicar-los de manera didàctica per a què serveix la vacuna.

vacunaciogrip2019

Tot i que pugui semblar innecessari, ja que als nens no se'ls sol explicar per què se'ls vacuna contra, per exemple, el xarampió, des de la UTCCB recorden que moltes vacunes s'injecten a una edat massa primerenca com per explicar-los. Afegeixen que la pandèmia per COVID-19 ha generat moltes informacions contradictòries i que és molt probable que els nens hagin escoltat opinions contràries a la vacunació i estiguin confosos sobre molts dels aspectes relacionats amb aquesta malaltia. Per aquest motiu, la Unitat recomana que, unes hores abans d'anar a vacunar-se, les famílies dediquin un moment a parlar amb tranquil·litat de la vacunació seguint els sis passos següents:

En primer lloc, partir del que el nen o la nena sap i ha sentit sobre el virus, la pandèmia i les vacunes per recollir, matisar, corregir o complementar les informacions, sovint rumors, que ha anat registrant. A continuació, explicar per què necessitem les vacunes: les diferències entre bacteris i virus i com les vacunes ajuden a entrenar les nostres defenses perquè el nostre cos pugui neutralitzar els virus. Seguidament, explicar per què s'ha vacunat amb prioritat les persones més grans.

Com que els nens solen tenir por a les agulles, es recomana també dir-los que només es nota una punxada i que després, de vegades, hi pot haver molèsties al braç. Cal recordar-los també que, encara que la vacuna entreni les nostres defenses, no impedeix que ens contagiem, i per tant s'han de continuar seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Finalment, la UTCCB recomana explicar que es parla tant de la COVID-19 perquè es tracta d'un nou virus per al qual no estàvem preparats, per això s'ha estès ràpidament i ha afectat moltes persones en tot el món.

Vídeo explicatiu a YouTube

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de