La UAB promociona la cultura clàssica a la Viquipèdia amb "Viquiclàssics"
Viquiclàssics vol millorar la presència del coneixement dels clàssics de la literatura a la Viquipèdia, innovar amb nous models d’educació oberta i formar alumnes universtiaris en l’ús d’una eina col·laborativa digital.
En total, s’han creat o millorat mitjançant l’experiència eduwiki de la UAB i Viquipèdia una trentena d’articles d’autors i de comèdies de Plaute i Terenci.
La Viquipèdia, que rep actualment més de 45 milions de visites mensuals, és una enciclopèdia on line en català que ofereix accés gratuït al coneixement humà, gràcies als continguts que aporten voluntàriament ciutadans de tot el món. Ha obtingut el Premi Nacional de Cultura 2014, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.
Els continguts amb que compta Viquiclàssics s’han aportat mitjançant eduwiki: edició d’articles per part d’estudiants com a activitats d’aprenentatge autoritzada i avaluada pel seu professorat. En total, s’han creat o millorat mitjançant l’experiència eduwiki de la UAB i Viquipèdia una trentena d’articles d’autors i de comèdies de Plaute i Terenci. S’ha començat per la literatura clàssica, però es vol expandir en 3 o 4 semestres a altres filologies, i a altres universitats i afegir-hi literatura eslava, francesa, hispànica, etc.
L’experiència, que s’ha iniciat aquest curs acadèmic, amb tres assignatures del Grau de d’Estudis Clàssics (Literatura llatina de l’època republicana, Lírica llatina, Epigrafia grega). Els estudiants de 2n i 3r curs del grau, havien de crear un article, seguint els paràmetres dels articles de la Viquipèdia. A continuació hi havia un seguiment tutoritzat per part del professor fins aconseguir el vist-i-plau final. Durant el procés seguien també una formació per part dels responsables de Viquipèdia per tal d’ajustar els articles a l’estil d’aquesta enciclopèdia on line.
Havien de buscar bibliografia específica sobre el tema, treballar-la i sintetitzar-la correctament, redactar-ne un text explicatiu adaptat al format wiki, buscar-ne les imatges, presentar l'article al professor durant l'avaluació prèvia, retocar l'article -si es donava el cas- i aconseguir l'article en la seva versió definitiva. Per a redacatar-lo han hagut de tenir en compte el llenguatge i format wiki, consultant les normes d'edició i rebent-ne formació.
Per al professor de Filologia Llatina de la UAB, Sebastià Giralt, que coordina Viquiclàssics, “ha estat una experiència molt positiva perquè incrementa la motivació per part dels estudiants i els suposa un al.licient afegit el fet de veure publicat el seu treball en un mitjà massiu com la Viquipèdia, i que no quedi guardat en un calaix”.
Segons Àlex Hinojo i Mariona Aragay, responsables de Viquipèdia, “els articles aportats pels estudiants de la UAB a ViquiClàssics són d’una gran qualitat”. Per a ells, “la clau és la implicació i el creure en la metodologia wiki per part del professor”.
Viquiclàssics s'ha presentat a la UAB, a la Biblioteca d'Humanitats, en el marc de les jornades destinades a difondre el Patrimoni Cultural a la UAB.
La Viquipèdia, així com altres projectes col·laboratius, poden arribar a ser un gran aliat en la docència i la recerca de les Humanitats. Té 45 milions de visistes mensuals, 430.000 articles en català i entre 1.500-2.000 editors que publiquen asíduament.
Amical Wikimedia promou principalment la Viquipèdia, enciclopèdia lliure escrita per voluntaris, i la resta de projectes germans mantinguts per la Fundació Wikimedia. L'entitat té com a objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible per tothom en qualsevol llengua. L'any 2014 va rebre el Premi Nacional de Cultura 2014 atorgat per la Generalitat de Catalunya.
Viquiclàssics: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Viquicl%C3%A0ssics