Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB, primera universitat en arribar a les 10.000 tesis doctorals publicades al repositori TDX

15 feb. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha estat la primera universitat que ha arribat a la xifra de 10.000 tesis doctorals incorporades al repositori Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), que gestiona el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Per commemorar l'assoliment, s'ha celebrat un acte a la Sala d'Actes del Rectorat, en què s'ha posat de relleu la importància de la ciència bàsica en la generació de coneixement i el compromís de la Universitat amb la transferència de coneixement i la ciència oberta.

La UAB, primera universitat en arribar a les 10.000 tesis doctorals publicades al repositori TDX
D'esquerra a dreta, Montse Soler directora general del CSUC; Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat; Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya i Marta Minguet, autora de la tesi 10.000 de la UAB al TDX.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat la primera universitat que ha arribat a la xifra de 10.000 tesis doctorals incorporades al repositori Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), que gestiona el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i en què participen totes les universitats de Catalunya i d’altres de parla catalana. El TDX recull en l’actualitat més de 35.000 tesis.

“Aquest assoliment palesa el bon funcionament i la qualitat dels programes de doctorat de la Universitat i reflecteix l’important tasca que s’hi està fent en recerca i formació de nou personal de recerca i professorat, que dóna a l’alumnat competències i capacitats per enfrontar-se als reptes actuals i de futur”, assenyala el rector de la UAB, Javier Lafuente, qui destaca també el paper de les tesis doctorals com a “motor de la recerca a les universitats i instituts”.

La tesi 10.000 ha estat realitzada per Marta Minguet Sánchez i porta per títol "Paper dels productes avançats de la glicació (AGE) en l’envelliment del cor". El treball ha estat dirigit per la Dra.  Marisol Ruiz-Meana i presentat al Departament de Medicina de la UAB.

Per celebrar la fita, la UAB i el CSUC han organitzat un acte al Rectorat de la UAB que ha comptat amb la participació del vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat, Armand Sánchez; l’autora de la tesi, Marta Minguet; la directora general del CSUC, Montse Soler i el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Gómez Pallarès.

Marta Minguet ha manifestat el privilegi de poder representar els doctors i les doctores que l’han precedit i ha destacat el paper dels treballs doctorals en la generació de coneixement.

Montse Soler ha destacat l’aportació que suposa a la fita que la tesi hagi estat feta per una dona: “sabem que sense diversitat no hi ha qualitat i sabem que necessitem més dones científiques”, i que hagi estat escrita en català, “donant-li així el mateix valor que la llengua franca de la ciència”.

Joan Gómez Pallarès ha remarcat el compromís de la UAB “amb l’estratègia de posar la ciència bàsica que som capaços de generar com a país a disposició del món” i el TDX com un “element clau de la transmissió de coneixement des de Catalunya”, que “hem de millorar i fer progressar un cop aprovada la llei de la ciència en tràmit al parlament”.

Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència, ha agraït “l’esforç de totes les persones que treballen perquè el doctorat de la UAB sigui un dels més prestigiosos del país”, tot destacant “el compromís de la Universitat per continuar avançant amb la ciència oberta i la transferència de coneixement a la societat”. Sánchez ha assenyalat “la bona tasca feta per la Universitat en matèria de doctorat” i el fet “d’estar entre les tres primeres universitats en recursos obtinguts en la convocatòria d’ajuts a la requalificació del sistema universitari del Ministeri d’Universitats, que permetrà a un centenar de doctors joves de la UAB gaudir d’un ajut Margarita Salas.

De les 10.000 tesis dipositades al TDX, un 33% corresponen a l’àmbit de Ciències i Enginyeries, un 30% a Ciències de la Salut, un 26% a Ciències Socials i Jurídiques i un 11% a Arts i Humanitats.

La UAB també va ser la primera universitat en arribar a la tesi número 9.000 l’any 2020 i a la tesi 5.000 l’any 2015.

Tesi 10.000 de la UAB al TDX

Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència de la UAB, i Marta Minguet, autora de la tesi 10.000 de la UAB al TDX, amb els diplomes acreditatius del CSUC.

Formació, internacionalització i transferència

El doctorat de la UAB contribueix al prestigi estatal i internacional de la Universitat. Destaca per la qualitat de la formació, que combina competències transversals i específiques per formar l’alumnat en el màxim de competències i capacitats; la internacionalització, amb un 38% de l’alumnat de procedència estrangera i la potenciació de tesis vinculades a projectes europeus; i una clara aposta per la transferència a la societat, mitjançant els doctorats industrials i la ciència oberta a través de repositoris com el TDX o el Dipòsit Digital de Documents de la pròpia Universitat.

El curs 2020-2021 va comptar amb 67 programes de doctorat. La xifra d’alumnat matriculat va ser 4.831, un 57% del qual dones, i s’hi van defensar 831 tesis doctorals, 431 presentades per  investigadores, dades que posen en relleu l’important paper de les dones en les primeres etapes de formació com a científiques.

Amb més de 3.500 professors investigadors i més de 40.000 estudiants, la UAB està posicionada en els principals rànquings internacionals entre les 200 millors universitats del món (THE World University Ranking 2022) i entre les 100 millors d'Europa (QS World University Rankings 2022). Creada fa només 54 anys, és reconeguda per la qualitat i el caràcter innovador de la seva recerca, així com per la qualitat formativa en els àmbits de les ciències socials, les humanitats, les ciències experimentals, les biociències, les ciències de la salut, l’enginyeria i la tecnologia. Actualment participa en 68 projectes de recerca internacionals i 206 nacionals (any 2019). L’any 2020 va publicar 5.380 articles científics a la base de dades Web of Science, va signar 550 convenis de recerca, va sol·licitat 32 patents i 8 noves empreses van ser creades al campus universitari.

El TDX, un recurs de cooperació universitària

TDX és un repositori cooperatiu que té com a objectiu difondre, arreu del món i a través d'internet, els resultats de la recerca universitària; oferir als autors de les tesis una eina que incrementa l'accés i la visibilitat del seu treball, i afavorir l'edició electrònica en obert de la producció científica pròpia. Creat fa 20 anys, va ser el primer repositori a Espanya. Està gestionat pel CSUC, un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i les universitats públiques catalanes per compartir serveis acadèmics, científics, bibliotecaris, de transferència de coneixement i de gestió de les entitats consorciades, per millorar l'eficàcia i l'eficiència potenciant les sinergies i les economies d'escala.

Dins de