Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB presenta en una jornada el potencial de R+I del campus en materials avançats

12 maig 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les jornades UAB Campus Advanced Materials R&I Days, els propers 13 i 14 de maig, tindran com a objectiu presentar el potencial de recerca i d’innovació en materials avançats que ofereix l’ecosistema del campus de la UAB.

Vista aèria del campus de la UAB

El Departament de Física de la UAB organitza els propers dies 13 i 14 de maig unes jornades  dirigides a investigadores i investigadors del campus, amb l’objectiu de presentar el potencial de recerca i d’innovació en materials avançats de l’ecosistema de la UAB. A les sessions hi assistiran diferents representants de la Comissió Europea com Javier Sanfélix i Wide Hongenhout, de la Unitat de Transformació Industrial de la Direcció General d’Investigació i Desenvolupament de la Comissió Europea; i Nieves González, membre del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) i representant nacional del Clúster 4 (àmbit digital, industria i espai) del programa Horizon Europe.

Al llarg de les jornades es posarà en valor l’aportació de la Universitat des de la recerca bàsica fins a la innovació cap a la societat, una oportunitat per conèixer i promoure les diferents línies de recerca i potencialitats entre els grups, els departaments i els instituts que treballen en el pol de recerca i innovació que configura el campus de la UAB, amb una activitat molt intensa i destacada en materials avançats.

Els professors del Departament de Física Xavier Álvarez i Eva Pellicer presentaran les línies que es desenvolupen en l’àmbit dels materials avançats al departament, així com el projecte PHYNEST, (PHYsics for a greener world: fostering the NExt generation of talented young researchers in novel materials, innovative STrategies and energy solutions), per formar els futurs líders en l’àmbit de materials avançats, estratègies innovadores i solucions clau per facilitar la transició cap a un nou paradigma energètic i fomentar la sostenibilitat ambiental.

La professora Alba Hernández, del Departament de Genètica i de Microbiologia, explicarà l’experiència del projecte PlasticHeal, desenvolupat per proporcionar noves metodologies i evidències, mitjançant la combinació de la recerca avançada i l’ús mètodes fiables, per establir les bases de coneixement per a una adequada avaluació del risc dels nanoplàstics i dels microplàstics. Per part del Departament de Química, els professors Xavier Sala, Félix Busque, Xavier Solans, Jordi Hernando i Carolina Gimbert exposaran les línies de recerca del departament relacionades amb materials avançats.

La jornada també comptarà amb la presentació de l’activitat del Departament d’Enginyeria Electrònica en nanomaterials 2DM, CMOS i dispositius, a càrrec dels professors Montse Nafrià i Xavier Cartoixà. El professor Xavier Navarro, de l’Institut de Neurociències (INc), presentarà les línies de recerca sobre l’aplicació del grafè i de nanomaterials en neurociència, així com els reptes per assolir la biocompatibilitat d’aquests materials. Tot sense deixar de banda aspectes com la sostenibilitat dels materials avançats, que abordarà la investigadora Laura Talens, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), i les qüestions ètiques i legals, que presentarà l’investigador de l’Institut de Dret i Tecnologia de la UAB (IDT) Jorge Fernández Conejero.

Els assistents a les jornades tindran l’oportunitat de visitar les instal·lacions de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona - Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM-CSIC), i del sincrotró ALBA.

Les jornades finalitzaran a les instal·lacions del Parc de Recerca UAB (PRUAB), per conèixer exemples concrets de les activitats de col·laboració públic-privada, emprenedoria i estratègies amb el territori que es desenvolupen al campus.

Programa de les jornades

13 de maig de 2025, a la sala d’actes de la Facultat de Ciències

9.30 h Welcome to the Advanced Materials R&I Days. Sessió inaugural. Rosa M. Sebastián, Vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

9.35 h  European Commission strategy agenda on advanced materials. Javier Sanfélix, Cap de l'Equip de Materials Avançats, Responsable de Polítiques de la Unitat de Transformació Industrial, Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea. Wide Hongenhout, Materials Avançats, Responsable de Polítiques de la Unitat de Transformació Industrial, Direcció General de Recerca i Innovació, Comissió Europea

10.30 h Funding opportunities in Horizon Europe on advanced materials. Nieves González, Representant Nacional del Clúster 4 del programa Horizon Europe, CDTI

Pausa per al cafè

11.15 h UAB Departments research lines on Advanced Materials. Explicació de les línies en aquest àmbit a càrrec de representants dels departaments de Física, Enginyeria Electrònica, Química, Genètica i Microbiologia, així com de l’Institut de Neurociències (INc-UAB), de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i de l’Institut de Dret i Tecnologia (IDT) de la UAB.

Dinar

De 14 h a 17h. Visites a diferents instituts de recerca del campus: Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i Institut de Microelectrònica de Barcelona - Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM-CSIC).

14 de maig de 2025, al sincrotró ALBA i al PRUAB

9:30 h Visita al sincrotró ALBA

Trasllat al PRUAB i pausa per al cafè

11:30 h Visita al Parc de Recerca UAB (PRUAB). Presentació de les activitats de col·laboració públic-privada, d’emprenedoria i de les estratègies amb el territori, així com de la incubadora d’empreses. Martín Buffa, cap de la unitat de col·laboració públic-privada del PRUAB, i Rubén Sáez, director gerent de Cuantum Medical Cosmetics, mostraran un exemple de col·laboració en l’àmbit dels materials polimèrics.

12:30 h Closure of the UAB Campus Advanced Materials R&I Days. Acte de cloenda amb presentació de les conclusions de les jornades a càrrec de Xavier Álvarez, director del Departament de Física de la UAB, i Rosa M. Sebastián, Vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB.

Formulari d’inscripció:
https://forms.office.com/e/EdDjGJ3k2E

 

Dins de