La UAB participa en un projecte internacional per desxifrar l'evolució de la reproducció en els éssers vius
La UAB participa en el consorci internacional que impulsa el projecte Tree of Sex, una ambiciosa iniciativa científica que busca comprendre la gran diversitat d’estratègies reproductives dels organismes eucariotes.

El consorci multidisciplinari del projecte reuneix experts en biologia evolutiva, genètica, ecologia i bioinformàtica de tot el món amb l’objectiu de construir la base de dades més completa i accessible sobre reproducció dels eucariotes. La nova etapa del Tree of Sex permetrà ampliar significativament l’abast del projecte original, creat fa una dècada, perquè integrarà dades genòmiques, transcriptòmiques i ecològiques que abans eren escasses o inexistents. L’equip d’investigadors ha detallat el projecte en un article a Journal of Evolutionary Biology.
La UAB hi és representada per Aurora Ruiz-Herrera, professora catedràtica del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia, investigadora de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB-UAB) i ICREA Acadèmia. El grup de recerca dirigit per la investigadora de la UAB ha publicat recentment diversos treballs que reforcen la importància d’integrar dades moleculars i evolutives en l’estudi de la reproducció. Entre ells hi destaca un estudi sobre els mecanismes inicials de diferenciació dels cromosomes sexuals en marsupials australians que aporta una nova perspectiva sobre l’evolució del sexe en mamífers.
«El projecte Tree of Sex és una oportunitat única per integrar dades moleculars, cel·lulars i ecològiques en un marc evolutiu comú», afirma Aurora Ruiz-Herrera. «La reproducció és un fenomen universal, però la seva diversitat és formidable. Comprendre-la ens ajudarà a respondre preguntes fonamentals sobre l’evolució del sexe, els cromosomes sexuals i el processos de formació de noves espècies, és a dir, d’especiació».
Una infraestructura oberta i col·laborativa
L’objectiu central del consorci Tree of Sex és crear i mantenir una base de dades global, per a la qual cosa està desenvolupant una infraestructura flexible que permetrà el treball col·laboratiu entre investigadors de diferents disciplines, la integració amb altres bases de dades biològiques, la creació d’un repositori centralitzat de literatura científica i el desenvolupament d’una ontologia ben definida que descrigui les relacions entre totes les dades recopilades.
El model de dades està dissenyat per adaptar-se a diferents nivells de coneixement per cada espècie i permet múltiples registres de la mateixa informació. La plataforma serà pública, estable i sostenible, la qual cosa facilitarà l’accés al coneixement reproductiu al llarg dels anys.
El consorci també es compromet a mantenir alts estàndards ètics en la recopilació, ús i difusió de les dades. A més, romandrà actiu un cop s’hagi creat la base de dades, funcionant com a marc col·laboratiu per a investigacions futures.
La base de dades estarà disponible a treeofsex.ac.uk. Tota la comunitat científica interessada en la biologia de la reproducció pot unir-se a la iniciativa.
Referència: Daniel Jeffries, Chiara Benvenuto, Astrid Böhne, Christelle Fraisse, Sònia Garcia, Paul Jay, Lukáš Kratochvíl, Caitlin E McDonough-Goldstein, Aurora Ruiz-Herrera, Cibele G Sotero-Caio, Nicole Valenzuela, Melissa A Wilson, Tree of Sex Consortium, Kamil S Jaron. «The Tree of Sex consortium: A global initiative for studying the evolution of reproduction in eukaryotes», Journal of Evolutionary Biology, 2025. voaf053, https://doi.org/10.1093/jeb/voaf053