Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB participa en un grup d’experts de les Nacions Unides sobre la perillositat de l’armament autònom

23 abr. 2018
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La professora Roser Martínez Quirante i el professor Joaquín Rodríguez han participat el “Group of Governmental Experts of the High Contracting Parties to the CCW on Lethal Autonomous Weapons systems” de les Nacions Unides, a Ginebra.
Nacions Unides
La Dra. Roser Martinez Quirante (autora de Armas: libertad americana o prevención europea) y el Dr. Joaquín Rodríguez (autor de La civilización ausente), professora Titular de la Facultat de Dret i professor de l’Escola de prevenció i seguretat (EPSI), com a membres de l’ICRAC (International Committee for Robot Arms Control) acaben de participar en el “Group of Governmental Experts of the High Contracting Parties to the CCW on Lethal Autonomous Weapons systems” de les Nacions Unides a Ginebra. Tanmateix, han mantingut reunions amb delegacions dels diferents països així com amb membres de la campanya “Stop Killer Robots” Human Rights Watch, Amnistia Internacional, PAX i Creu Roja Internacional, entre d’altres.

L’objectiu de Nacions Unides és analitzar els reptes de les Armes Autònomes Letals i establir definicions que ajudin a l’estructuració d’un marc regulatori internacional d’aquesta perillosa tecnologia emergent. Entre els temes discutits al llarg de la setmana un dels punts clau va ser la necessitat d’un “Meaningful human control” (control humà significatiu)  en les fases d'execució i validació per tal que s’impedeixi que els sistemes autònoms puguin prendre decisions letals de forma completament independent.

Les converses es reprendran a l'agost i el novembre del 2018, moment en què es preveu una renovació del mandat del Grup amb l'objectiu d'avançar en l'establiment d'un tractat internacional en la matèria. En l'actualitat, hi ha un grup de 28 Estats que recolzen l'establiment de mesures legals restrictives de tipus vinculant, i la sorpresa de la setmana va ser el canvi de posició de la República Popular de Xina, quan finalment va donar suport a l'establiment de mesures per impedir el desenvolupament d'aquesta tipologia d'armaments.

Dins de