Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB lidera les universitats espanyoles en sol·licituds de patents europees

30 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB manté el lideratge del rànquing d’universitats en peticions de patents a l’Estat espanyol, segons l’últim l'informe anual de l'Oficina Europea de Patents (OEP), que comprèn totes les patents sol·licitades durant l’any 2022. La Universitat, que en total va presentar 15 sol·licituds a través de la seva Oficina de Valorització i Patents, es posiciona per setè any consecutiu com la universitat pública espanyola amb més quantitat de sol·licituds de patents europees. Dins del rànquing global d’entitats, la UAB ocupa la sisena posició.

Investigació biologia

La major part de les patents sol·licitades per la Universitat corresponen a l’àmbit biomèdic, seguit de les enginyeries electròniques i de telecomunicacions i del sector agroalimentari. En destaquen les patents relacionades amb la recerca en malalties neurodegeneratives, malalties rares i amb poca prevalença i amb processos d’optimització i millora en aqüicultura. Pel que fa a la transferència d’aquestes patents a l’entorn socioeconòmic, l’any passat la UAB va signar sis acords de llicència amb diferents empreses.

«Com a universitat pública, creiem necessari que la inversió en recerca que es du a terme al nostre campus acabi transformant-se en productes i serveis que beneficiïn la societat. Les patents són una eina necessària per traslladar aquests resultats de recerca al sector productiu, ja que faciliten l'interès i la inversió d’empreses en els nous desenvolupaments i, per tant, la seva transferència al mercat. Gràcies a les patents sol·licitades al llarg d’aquests anys, s’han arribat a crear 20 empreses que han generat més de 100 llocs nous de treball», destaca Rosa Maria Sebastián, vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB.

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ocupa la primera posició estatal amb 90 sol·licituds.

A Catalunya es van sol·licitar un total de 604 patents, entre empreses, laboratoris i universitats, un resultat amb el qual es situa un altre any com la comunitat autònoma amb millor posicionament: una de cada tres patents sol·licitades és catalana. Tanmateix, el creixement de les sol·licituds ha caigut un 7 % respecte l’any anterior.

A escala europea, Espanya va presentar 1.925 patents l’any 2022, un 1% menys que l’any anterior, sent el desè país amb més demanda de patents i el dissetè a escala global. Entre els països veïns que han tingut una evolució més gran hi trobem Suïssa (+5,9 %), Bèlgica (+5,0 %) i Països Baixos (+3,5 %). Els Estats Units, Alemanya, Japó, la Xina i França continuen liderant l’índex OEP de sol·licitud de patents.

L'Oficina de Valorització i Patents (OVP) de la UAB és l'encarregada de gestionar els resultats de recerca de la universitat, amb l'objectiu de transferir-los a la societat. Això inclou la gestió de la propietat industrial de la Universitat, des de la sol·licitud de la patent fins a la promoció i captació de finançament per a valoritzar aquests resultats, i la transferència dels resultats de recerca mitjançant llicències.

Índex de patents de 2022 de l’Oficina Europea de Patents

Dins de