Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB inaugura el curs 2022-2023 amb una conferència de Màrius Serra

20 set. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'acte institucional d'inauguració del curs acadèmic de la UAB tindrà lloc el 27 de setembre, a les 12.30 h, a la sala d'actes del Rectorat. El periodista i escriptor Màrius Serra pronunciarà la conferència «Català, a l'atac en l'era del lingüicinisme», amb la qual la UAB donarà el tret de sortida al curs 2022-2023, dedicat al tema de la llengua amb una sèrie d'activitats organitzades sota el lema «No em toquis la llengua». El rector de la UAB, Javier Lafuente, presidirà l'acte, que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de la UAB i a Twitter amb l'etiqueta #noucursUAB2223.

Màrius Serra
Foto: Ana Portnoy.

L'acte d'inauguració de curs comptarà també amb la presentació de la memòria institucional del curs passat (2021-2022) a càrrec de la secretària general de la UAB, Esther Zapater, i amb l'actuació del Cor de Cambra de la Universitat, que interpretarà Bacil i Musclo, cançons del Bestiari de Pere Quart amb música de Manuel Oltra; El cant dels ocells, de Pau Casals; Sr. Sant Jordi, de Salvador Espriu i Francesc Vila; i el tradicional cant universitari Gaudeamus igitur. Pel que fa als parlaments institucionals, a més del rector Lafuente, hi intervindran Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, i Victòria Girona, directora general d'Universitats de la Generalitat.

Escriptor, traductor i periodista

Serra és escriptor i les seves creacions giren al voltant de la literatura, la llengua i el joc. És llicenciat en Filologia Anglesa i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. La seva obra literària ha estat guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona de narrativa (La vida normal, Proa, 1998), Serra d'Or i Lletra d'Or (Verbàlia, Empúries, 2000), Ramon Llull de novel·la (Farsa, Planeta, 2006) o Sant Jordi (Plans de futur, Proa, 2012). Comprèn també altres obres tan diverses com D'on trec el temps (2017), sis relats infantils il·lustrats per Roser Calafell que formen la sèrie «Les aventures de la Napeu» (Estrella Polar), tres novel·les ludocriminals protagonitzades per l'expert en jocs Oriol Comas que formen la sèrie «Comas i Coma» (Amsterdam i Empúries), la versió completa en català actual de Tirant lo Blanc (Proa, 2020) o Quiet (Empúries, 2008), un llibre en el qual retrata la vida al costat del seu fill discapacitat. És autor també, amb Oriol Comas, de la capsa de jocs reunits Verbàlia, el joc (Devir, 2008) i del joc Enigmàrius (2012).

Les seves obres han estat traduïdes al castellà, l'italià, el romanès, el polonès, el coreà, l'alemany i l'anglès, i ell ha traduït al català obres d'Edmund White, Tom Sharpe, Groucho Marx, Jayne Anne Philips, Matthew Kneale, Joe Brainard, Tom Stoppard o Henry Miller. Va rebre el XVI Premi de la Crítica Teatral de Barcelona 2006-2007 per la seva traducció d'Arcàdia, de Tom Stoppard, representada al TNC. Serra, a més, és col·laborador habitual als mitjans de comunicació. Des de 1990 és columnista i responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia i, des de 2006, presenta la secció «L'enigmàrius» a El matí de Catalunya Ràdio.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de