Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB imparteix nous MOOC a la plataforma Coursera

13 maig 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Els cursos oberts en línia i massius (MOOC) impartits per la UAB a la plataforma Coursera han assolit una excel·lent acceptació i alguns ja s'han programat més d'una vegada. Ara, s'imparteix també tres de nous sobre detecció d'objectes, primers auxilis psicològics i filosofia de les emocions.
Noi treballant amb un ordinador
La UAB imparteix tres nous cursos massius, en línia i gratuïts (MOOC) a la plataforma Coursera: "Detecció d'objectes", "Primers auxilis psicològics" i "Emocions: una introducció filosòfica". El primer i el segon, seran impartits en castellà, i ja compten amb prop de, respectivament, 8.000 i 24.000 persones inscrites; el tercer, serà en anglès i ja té prop de 21.000 inscrits.

La UAB ha estat la primera universitat espanyola en oferir MOOC (Massive Online Open Courses) a Coursera, plataforma de referència a nivell mundial en aquest camp. Aquests cursos es poden seguir autònomament a través d'Internet, s'adrecen a un públic global i són gratuïts tot i que, pagant una quota, es pot obtenir un certificat que acredita la formació obtinguda.

Els cursos impartits per la UAB han assolit una excel·lent acceptació i alguns ja s'han programat més d'una vegada, com és el cas del curs “Corrección y estilo en espanyol”, que té gairebé 28.000 seguidors en la segona edició, que s'imparteix des del 13 d'abril passat. En conjunt, els MOOC de la UAB han superat els 300.000 inscrits i continuen creixent.

Atendre psicològicament les víctimes d'incidents o conflictes

El curs “Primeros auxilios psicológicos” és impartit per professors de la Facultat de Psicologia de la UAB que treballen a la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB), una entitat pionera que ofereix intervenció especialitzada en persones, grups i organitzacions abans, durant i després d'incidents crítics i conflictes.

Els objectius del curs se centren en l'aplicació dels primers auxilis psicològics a població general, tot posant una atenció especial en l'adaptació d'aquesta tècnica per a nens de 0 a 12 anys i en preadolescents i adolescents. Igualment, es presenta diferents situacions especials com l'aplicació dels primers auxilis psicològics a discapacitats psíquics i sensorials, escenaris difícils com els casos en què s'ha comès suïcidi o el treball en emergències internacionals.

Aquest MOOC està orientat a professionals dels mons sanitari, educatiu i social, així com a voluntaris que col·laboren en l'ajuda a col·lectius que han patit situacions d'estrès agut i traumàtic (associacions de pacients, ONG, etc.). El curs, a més, es basa en els protocols proposats per l'Organització Mundial de la Salut.

Què són les emocions i quin paper juguen

El MOOC “Emotions: a Philosophical Introduction” és impartit per Jordi Vallverdú, professor del Departament de Filosofia de la UAB i destacat expert en filosofia de la ciència i de la computació, bioètica i epistemologia científica.

La vida és bàsicament emocional i les emocions estan molt relacionades amb el fenopmen de la consciència. A més, quan algú no pot reconèixer emocions als altres, està fora de la vida social perquè la clau de la societat és l'empatia. I els sistemes ètics es basen sovint en dos principis relacionats amb les emocions: obtenir plaer o patir dolor. El curs vol oferir eines per respondre a diverses preguntes: Per què tenim emocions? Quina és la raó evolutiva de les emocions? Què passa quan algú no sap reconèixer les seves pròpies emocions? Les màquines han de tenir emocions com les nostres?

Al llarg de les diferents sessions del MOOC, es tracten qüestions relacionades amb la neurologia, la psicologia, l'antropologia, la filosofia, la robòtica i la intel·ligència artificial, entre d'altres. El curs es desenvolupa en un llenguatge planer, no especialitzat, de manera que pugui ser seguit per estudiants de qualsevol branca acadèmica.

Reconèixer objectes a través de visió per computador

El curs “Detección de objetos” és impartit en castellà per professors del Departament de Ciències de la Computació de la UAB que desenvolupen la seva recerca al Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB i la Generalitat, una institució de referència, situada al campus de Bellaterra, en R+D en l'àmbit de la detecció i el reconeixement d'objectes en imatges.

El MOOC s'adreça a estudiants de graus relacionats amb la informàtica, l'enginyeria o les matemàtiques, així com a altres estudiants amb coneixements de programació. L'objectiu és formar els estudiants en els principis bàsics de qualsevol sistema automàtic de detecció i reconeixement d'objectes mitjançant tècniques de visió per computador, i que obtinguin les eines necessàries per ser capaços de desenvolupar els seus propis sistemes.

El temari abasta conceptes bàsics de formació de la imatge, detecció de contorns, característiques de regions, etc. El curs dura sis setmanes i està dividit en diversos blocs: introducció a la detecció d'objectes, classificació d'objectes, detecció d'objectes, exemples de detectors i tècniques avançades.

Dins de