Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB honora el "lideratge en formació de grups de recerca" de Juan Manuel Lema

18 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El rector, Javier Lafuente, ha agraït el "lideratge en formació de grups de recerca consolidats i competitius" i la "generositat de construir comunitat, compartir coneixements i formar investigadors" de Juan Manuel Lema, catedràtic emèrit d'Enginyeria Química de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) i president de la Reial Acadèmia Gallega de les Ciències, en la cerimònia en què, aquest matí, ha estat investit com a doctor honoris causa de la UAB a proposta de l'Escola d'Enginyeria. El padrí de Lema, Juan Antonio Baeza, ha lloat tant la seva vàlua personal com la seva trajectòria acadèmica, tot destacant que va liderar, "juntament amb el professor Carles Solà, l'aposta per la recerca en enginyeria ambiental i enginyeria biològica" a la UAB, que va tenir "el primer Departament d'Enginyeria Química d’Espanya amb aquesta especialització".

Cerimònia d'investidura de Juan Manuel Lema com a doctor 'honoris causa'

El rector Lafuente, catedràtic d'Enginyeria Química, ha explicat que aquest nomenament té "una significació personal ben especial" per a ell, ja que va ser "testimoni i partícip del clima il·lusionant dels inicis del departament". Segons ha assegurat, "la tenacitat i l’obstinació del doctor Lema —i del doctor Solà— va ser cabdal a l’hora d’introduir aquest camp de recerca emergent al nostre país". Ha tancat la seva intervenció afirmant que "el seu caràcter reflexiu i afable, el seu rigor i el seu exemple en la defensa d’una concepció d’universitat profundament compromesa amb l’avenç de la ciència i amb el progrés de la societat representen un exemple i un estímul per a la UAB".

De l'enginyeria bioquímica a l'enginyeria biològica

En la seva lliçó magistral, Lema ha repassat la seva trajectòria a la UAB i a la USC, marcada per la implantació i el desenvolupament de l'enginyeria bioquímica, un concepte que "sorgeix per primera vegada a finals dels anys 1940", i ha reivindicat una denominació més holística que reculli "una visió molt més àmplia dels problemes considerats": enginyeria biològica. Ha evocat tant la implantació de l'àmbit de l'enginyeria química a la UAB com el desenvolupament de la disciplina a la USC, on Lema va impulsar la creació del Grupo de Biotecnoloxía Ambiental e Procesos (Biogroup) i del centre Cross-disciplinary Research in Environmental Technologies (CRETUS). S'ha congratulat per haver apostat des del principi per temes "que eren emergents a nivell internacional i que al llarg dels anys han tingut tant de desenvolupament". "M'omple de felicitat —ha expressat— veure els grans desenvolupaments personals i professionals" dels grups de recerca amb què ha treballat tant a l'Autònoma com a Santiago.

Pel que fa a la UAB, s'ha referit a l'evolució del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental i ha lloat la implantació, l'any 2002, del primer grau en Biotecnologia d'arreu de l'Estat. De cara al futur, Lema ha suggerit la creació d'un títol d'enginyeria biològica a la UAB "que seria nou al món universitari", suposaria "un signe distintiu" per a la institució i "vindria a cobrir una demanda important en el camp de la recerca i la producció en camps de compostos farmacèutics, alimentaris, biocombustibles, etc."

El nou doctor honoris causa ha evocat també l'experiència d'incorporar-se a la UAB quan la institució no havia complert encara deu anys d'existència. "Vaig descobrir —ha declarat— que podia contribuir, amb les meves opinions i iniciatives, a anar creant aquella nova universitat més lliure, més democràtica i més professional que tots anhelàvem". I ha descrit l'impacte de la UAB en la seva vida: "és la universitat on he crescut, la que més ha influït en la meva vida professional. Al costat de la meva estimada USC, són les universitats de les quals més he rebut i a les quals he intentat aportar tot el que he pogut". Ha conclòs la seva intervenció sintetitzant les "tres claus" que considera "importants per al desenvolupament d'una carrera científica": la il·lusió, el compromís i l'equip.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Energia neta i assequible
  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Aigua neta i sanejament

Dins de