Vés al contingut principal

La UAB dedica una setmana a la prevenció del suïcidi

19 set. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Tallers formatius, cinema, debats, una experiència interactiva, xerrades, una fira i una gimcana ompliran la Setmana sobre la prevenció del suïcidi i la promoció de la salut mental a la UAB  (del 26 de setembre al 3 d’octubre), coincidint amb les jornades #Triolavida —organitzades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya— en un curs acadèmic que l’Autònoma dedica a la salut mental.

Mansqueajuden

Les activitats s’iniciaran el dimarts, 26 de setembre, a la Facultat de Psicologia, amb dos tallers formatius de prevenció del suïcidi: un adreçat a estudiants, i l’altre, a PDI i PAS.

Del 26 de setembre al 3 d’octubre la UAB organitza la Setmana de la Prevenció del Suïcidi i Promoció de la Salut Mental, que inclou les activitats programades en les Jornades #Triolavida —una proposta del Pla director de salut mental i addiccions de la Generalitat de Catalunya, per a totes les universitats catalanes—, a més de les activitats programades per la nostra universitat adreçades a la comunitat universitària, en el marc del curs 2023-2024 dedicat a la salut mental a la UAB. Totes les activitats són de lliure accés i gratuïtes, només cal inscriure’s prèviament en algunes.

El 2022 es van suïcidar un 5% més de persones respecte l'any 2021. Per això la UAB ha decidit dedicar tota una setmana, per primera vegada, a la prevenció del suïcidi i la promoció de la salut mental.

Les activitats s’iniciaran el dimarts 26 de setembre a la Facultat de Psicologia, amb dos tallers formatius de prevenció del suïcidi de 13 a 15 h: un adreçat a estudiants i l’altre a PDI i PAS.

El dimecres 27 de setembre es projectarà el documental Bailar la locura, que  posteriorment donarà pas a un col·loqui entre el públic. Serà a la sala Cinema de la UAB, d’11.30 a 14 h. A la tarda, de 16 a 18h, el CORE de Salut Mental organitza a la sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats un Living Lab Salut Mental sobre reptes en benestar emocional.

La inauguració institucional de les jornades serà el dijous 28 de setembre a les 11 h a la sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres

Durant tot el matí de dijous, de 9 a 14 h, tindrà lloc a la plaça Cívica una experiència interactiva que consisteix en una instal·lació d’un cub amb missatges i telèfons, amb la presència de professionals del Servei d’Emergències Mèdiques SEM 061.

Paral·lelament, de 10 a 14 h, el mateix dia s’ha organitzat una fira amb 30 entitats del territori de salut mental a la sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats que ens ajudaran a conèixer el treball que porten a terme i els recursos que ofereixen.

En aquest mateix espai, de 15 a 19 h el CORE de Salut Mental organitza la xerrada «Et preocupa la salut mental? Informa’t, participa, col·labora en la recerca», en la qual dotze grups de recerca de la UAB compartiran les recerques que estan duent a terme relatives a temes com la depressió, el suïcidi, l’impacte de l’activitat física o l’ús de la intel.ligència artificial com a eina de detecció, entre altres.

També el dijous el professor de Psicologia de la UAB, Joan Deus, oferirà la lliçó magistral d’inauguració del curs acadèmic 2023-2024 dedicat ala salut mental i que porta per títol «Trencant barreres: la salut mental i el benestar en joc, una prioritat del nou mil·leni?».

El divendres 29 de setembre, de 10 a 12 h, a la sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats es durà a terme un taller de cocreació per la campanya de sensibilització «Cuidar la salut mental al campus UAB», que organitza la FAS.

A continuació, de 12 a 13 h, es presentarà el projecte pilot per a la creació d'un Grup d’Ajuda Mútua (GAM) a la UAB, de la mà de l'entitat Activament.

La setmana següent, el dilluns 2 d’octubre, d’11.30 a 14.30 h, es presentarà el programa «La Salut Mental està en joc: guanyem la partida» i es projectarà, a la Sala Cinema de la UAB, el documental Sobre vivir, i posteriorment hi haurà un col·loqui, que comptarà amb la presència del director del documental i amb la del professor de Psicologia, Joaquim T. Limonero, expert en la matèria. Aquesta activitat l'organitza l’Oficina de Compromís i Comunitat. 

El dimarts 3 d’octubre, de 12 a 16 h, tindrà lloc La Comunitària i la Fira de Serveis UAB que treballen pel benestar emocional al campus. A la tarda, de 12.30 a 16 h, s’organitzarà la gimcana «Creato» per donar a conèixer els serveis d’atenció a l’estudiant i per resoldre reptes de campus, organitzada pel Parc de Recerca de la UAB.

PER A INSCRIURE'S A LES ACTIVITATS: 

Setmana de Prevenció del Suïcidi i Promoció de la Salut Mental 

 

MÉS INFORMACIÓ:

Jornades #TrioLaVida

Jornada UAB: https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/jornades-triolavida/uab/

Informació sobre el suïcidi i la conducta suïcida: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/s/suicidi-conducta-suicida/

 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de