Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB convida la comunitat universitària a implicar-se en els programes Argó i Brúixola

18 feb. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El vicerector de Formació i Innovació Docent de la UAB, José Luís Muñoz, i la directora de l'Institut de Ciències de l'Educació, Edelmira Badillo, han convidat la comunitat universitària, en un acte que ha tingut lloc avui al Rectorat, a implicar-se en el programa Argó i el projecte Brúixola, dues iniciatives singulars amb les quals la UAB vol atendre la transició entre etapes educatives.

La UAB convida la comunitat universitària a implicar-se en la transició educativa participant als pr

En la seva intervenció, Muñoz ha subratllat la importància d'aquest procés de transició, "una etapa plena d'incògnites i d'oportunitats" que, segons ha afirmat, "repercuteix en l'autoestima de l'estudiant, en el seu procés de socialització i en el rendiment acadèmic". El vicerector ha destacat també que Argó i Brúixola són projectes que reforcen la relació de la UAB amb les institucions educatives del seu entorn, fet que emfasitza que la Universitat és "una institució compromesa socialment".

Per la seva banda, Badillo ha agraït a l'Equip de Govern de la UAB el fet d'incloure la incidència en la transició educativa com un dels objectius estratègics del pla d'acció per a enguany i ha lloat el paper que juga la Universitat en la relació entre l'educació superior i la secundària: segons la directora de l'ICE, les accions de la UAB arriben a cinc mil alumnes del sistema educatiu. Badillo ha aprofitat també la seva intervenció per agrair la tasca realitzada pels equips d'Argó i Brúixola, que han procedit a intervenir en l'acte per explicar els seus respectius programes.

Begonya Oliveras, coordinadora d'Argó, i Anna Ortiz, sotsdirectora de l'ICE, han detallat les diferents accions que es realitzen dins del programa, una "iniciativa pionera" endegada per la UAB l'any 2003 que, posteriorment, ha estat replicada en altres institucions universitàries. I Roser Pericon, coordinadora de Brúixola juntament amb Gabriel Chancel, ha explicat el funcionament d'aquest projecte de "tutoria entre iguals" que vol contribuir a una experiència exitosa i satisfactòria de l'alumnat en l'educació superior.

Assessorament, guardons i tutories

El programa Argó té com a objectiu facilitar la transició entre l'educació secundària i la universitat a través de múltiples activitats que afavoreixen l'orientació acadèmica de l'alumnat de secundària: tallers, assessoraments, recerques per aprendre, estades i cursos d'estiu. Implica directament els estudiants dels darrers cursos d'ESO i del batxillerat, el professorat d'educació secundària i els docents dels departaments universitaris, aprofundint així en l'acostament i la col·laboració entre docents de diferents nivells educatius. Argó vol facilitar el pas dels estudiants de la secundària a la universitat, així com contribuir a l'actualització de coneixements del professorat de secundària. Entre altres activitats, actualment, la UAB convoca el 22è premi Argó per a treballs de recerca de batxillerat i a projectes de cicles formatius de grau superior.

Pel que fa al projecte Brúixola, es tracta d'una iniciativa de l'ICE i del Servei d'Igualtat i Diversitat de la UAB que consisteix a posar en contacte estudiants de grau de la Universitat amb estudiants de batxillerat, perquè els assessorin en l'etapa de trànsit de l'educació secundària a l'educació superior. Brúixola es desenvolupa al llarg del curs; l'alumnat de la UAB i dels instituts manté un contacte regular tant en format telemàtic com presencial. L'objectiu és crear una relació de confiança, de proximitat i de corresponsabilitat per tal d'afavorir la presa de decisions sobre els futurs estudis universitaris. L'alumnat tutor ofereix suport i informació a partir de la seva pròpia experiència sobre les opcions i característiques dels estudis universitaris. Es prioritza que siguin estudiants de segon curs. La participació al projecte Brúixola comporta un reconeixement de dos crèdits ECTS.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Educació de qualitat

Dins de