Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB consumeix un 25% menys d'energia que al 2010

21 maig 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Ha reduït el consum d'electricitat en un 17%, i el de gas, en un 33%. L'estalvi aconseguit és fruit de la feina feta pels grups de millora energètica formats per personal, i creats específicament en 13 edificis i facultats.
ConsumEnergeticGrafic
Fuente: Oficina Medi Ambient UAB

Aquests 16,5 milions de kWh de menys que ha consumit equivalen a 1,7 milions d’euros (encara que per la pujada de tarifes, no es nota en la factura final).

Des de l’any 2010, la UAB va augmentar les accions d’eficiència energètica per a reduir el consum d’energia en les seves instal·lacions. Després que els darrers 25 anys s’incrementava un 8% de mitjana cada any el consum d’electricitat, el 2010 es van intensificar les accions i es va canviar la tendència, produint-se una reducció en el consum energètic any rera any.

Des del 2010 fins al 2013 la UAB ha estalviat  7,2 milions de kWh en electricitat  i uns 9,3 milions de kWh en gas, el que representa un 17,06%  i un 33,26% menys, respectivament.  En total, aquests 16,5 milions de kWh de menys que ha consumit  representen un 25% menys d’energia, i un equivalent a 1,7 milions d’euros.

Així, dels 41.514.164 kWh en electricitat que va consumir l’any 2010 ha passat el 2013 a consumir 34.698.530 kWh. En gas, va cremar 2.628.309 m3 l’any 2010, que s’han reduït fins a 1.754.233 m3 l’any 2013. 

Gràcies a aquest  estalvi en el consum, la despesa econòmica que suposa la factura energètica es manté estable, tot i la forta pujada de les tarifes que ha patit aquest sector els darrers anys, i se sitúa al voltant dels 6,5 milions d’euros a l’any.

Pel que fa a aquest últim any, el 2013,  respecte l’any anterior, el 2012, la UAB ha estalviat 7,22% en electricitat i un 6,51% en gas natural. En total, durant l’any 2013 hagués estalviat 487.136 euros si no s’haguessin apujat les tarifes. En concret, la despesa econòmica d’electricitat ha augmentat un lleuger 0,5% respecte a l’any anterior, mentre que la despesa de gas  ha disminuït, un 0,4% respecte a l’any 2012, perquè també s’ha incrementat el preu.

L’estalvi mediambiental també s’ha fet notar i les emissions de CO2 associades al consum d’electricitat i de gas dels edificis de la UAB han disminuït un 13%. (S’ha passat de 14.251 tones de CO2 l’any 2010 a 12.366 tones de CO2 l’any 2013).

COM S’HA ACONSEGUIT L’ESTALVI?
Conscient de la importància econòmica i ambiental que suposa la reducció del consum energètic, la UAB va crear l’any 2010 la figura del Gestor energètic al Campus, i l’any 2011 van constituir-se els primers Grups de Millora Energètica (GME), formats per personal i tècnics d’un edifici. En l’actualitat hi ha 13 grups en diferents facultats i centres, que analitzen i proposen actuacions d’eficiència energètica dins del seu ámbit, conjuntament amb el suport tècnic i econòmic de la Direcció d’Arquitectura i de Logística i de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB.

Aquests grups de millora han fet actuacions com ara estudis dels espais climatitzats 24 hores/365 dies any, amb què compta la UAB, per revisar-ne la climatització ; instal·lació progressiva de detectors de presència en aules, lavabos i passadissos; control de l’obertura de finestres; revisió d’enllumenat, tant interior com exterior, de tot el campus, així com dels despatxos sense personal a dins. També han fet accions de sensibilització amb les quals es vol conscienciar als usuaris de cada centre de l’estalvi energètic.

Entre les accions d’estalvi econòmic concretes dutes a terme durant el 2013 destaca l’agrupació de pòlisses de baixa tensió per fer una contractació de mitjana tensió, la revisió de potències contractades en cada pòllissa i també la revisió de les bateries de condensadors per compensar l’energia reactiva evitant així penalitzacions econòmiques en les factures.
L’any passat es van substiuir les làmpades de vapor de mercuri, que hi ha a l’exterior de tot el campus, per làmpades de vapor de sodi (menys contaminants i més eficients), es va reformar la sala de calderes de l’edifici B i es va instal·lar a la coberta de l’edifici dels Serveis Informàtics una segona refredadora substituint la que hi havia al soterrani millorant així l’eficiència.

La UAB ha superat els objectius marcats per l’administració en aquest ámbit. El Pla d’Acció per a la Sostenibiltiat Ambiental fixat per la UAB, d’acord amb les exigències de la Generalitat de Catalunya pels edificis públics, va estipular un estalvi anual del 3% acumulatiu a orígen, ampliament superat fins el moment.

El subministrament energètic dels edificis de la UAB es fa majoritàriament mitjançant electricitat (63% del total l’any 2013) i, en proporció menor, gas natural (35% l’any 2013). El consum de gas i electricitat (climatització),  tot i les millores d’eficiència de les instal·lacions, cal assenyalar que està molt influït per les condicions meteorològiques. 
 

Dins de