Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB acull la primera edició de la Olimpíada Nacional de Teleco

16 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'Escola d'Enginyeria de la UAB és la seu catalana de la I Olimpíada de Teleco, una competició que s'ha organitzat per primera vegada, a nivell estatal, que tindrà lloc el dissabte 20 de maig. De la competició a la UAB, en la qual participarà alumnat de centres de secundària de diferents poblacions catalanes i de l'Aragó, en sortiran els guanyadors que aniran a la final estatal.

Imatge de capçalera del màster oficial d'enginyeria de telecomunicacions

Els projectes que competiran posen de manifest la importància de les telecomunicacions avui dia i estan relacionats amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenbile de ciutats sostenibles.

La I Olimpiada Nacional de Telecomunicaciones: resolviendo retos de la sociedad té l'objectiu de promocionar els estudis de telecomunicacions, la cultura científica, la tecnologia i la innovació, entre l'alumnat d'ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior, així com despertar vocacions cientificotecnològiques entre estudiants preuniversitaris.

L'esdeveniment d'àmbit nacional està organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació (COITT) i l'Associació Espanyola de Graduats & Enginyers Tècnics de Telecomunicació (AEGITT), juntament amb la Conferència de Directors d'Escoles amb Graus d'Enginyeria en l'Àmbit de Telecomunicació (CODIGAT), que aglutina una vintena d'escoles universitàries com a patrocinadores i col·laboradores.

A través d'un procés competitiu l'Olimpíada servirà per a potenciar capacitats com la creativitat i la resolució de problemes, treballar competències STEM des d'un enfocament interdisciplinari i posar en pràctica habilitats com el treball en equip, el lideratge, l'adaptabilitat, el maneig de tasques múltiples, el desig d'aprendre i estar a l'avantguarda.

La competició que tindrà lloc el 20 de maig a l'Escola d'Enginyeria és classificatòria per a la final. Hi participaran 35 alumnes de centres de secundària i instituts de poblacions catalanes  (Barberà del Vallès, Girona, Palafrugell/La Bisbal de l'Empordà, Barcelona, Castellar del Vallès, Begues) i de l'únic centre que s'ha presentat a l'Aragó, de Saragossa. Els equips són majoritàriament mixtes pel que fa al gènere, tenint gairebé paritat.

Es proposen una pràctica per equips destinada a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i cicles formatius de grau mitjà i superior.

Desenvolupament de la competició

En el desenvolupament pràctic de la competició per equips, i com a element unificador dels treballs, s'utilitzen els ODS de l'Agenda 2030. En concret, qui desitgi participar ha de donar solució a algunes de les metes establertes en l'objectiu de desenvolupament sostenible 11: CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES.

En el repte s'ha de veure com les telecomunicacions estan integrades o ajuden a aconseguir aquests objectius/metes, i s'ha de desenvolupar un prototip basat en qualsevol plataforma programable amb el IDE de Arduino amb el qual es posi de manifest aquesta relació, per exemple, mitjançant un sistema de comunicacions 5G, LoRaWAN, wifi, Bluetooth, etc. Els equips han d'exposar i defensar el sistema triat i desenvolupat davant un tribunal universitari, explicant no sols el disseny del prototip, sinó també com han integrat les telecomunicacions per a la consecució de l'objectiu plantejat.

Més informació: https://olimpiadasteleco.com/

 

 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de