Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La sensibilitat al dolor per un estímul extern nociu està preservada en totes les fases de l'Alzheimer en ratolins

21 set. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un estudi de la UAB ha demostrat en ratolins model d’Alzheimer que la sensibilitat al dolor per un estímul extern nociu està preservada en totes les fases de la malaltia, fins a la més avançada, i que hi ha diferències en la reacció sensorial i emocional de mascles i femelles. Els resultats validen el model animal amb què s’ha fet l’estudi per investigar els comportaments i mecanismes implicats en la reacció al dolor de persones amb demència i possibles tractaments.

Dolor nociceptiu
istockphoto/MangTeng

L’augment de la població amb més edat, en què poden convergir diverses malalties cròniques associades al dolor, fa que hi hagi un interès creixent en la recerca dels mecanismes regulats pel sistema nerviós central que ens fan reaccionar davant un estímul extern que ens produeix dolor. En el cas de les lesions per cremades, els problemes de salut associats poden tenir rellevància en la vida diària dels adults més grans, especialment en la de les persones amb demència, per a qui l’exposició a fonts de calor presenta un risc significativament més elevat.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han explorat la capacitat del cos per detectar el dolor per un estímul extern nociu i la sensibilitat enfront aquest dolor en ratolins amb diversos nivells de deteriorament cognitiu de la malaltia d’Alzheimer, a partir d’un estímul tèrmic per calor. La recerca ha estudiat la reacció dels animals des que són joves fins a l’envelliment, en fases que imiten des de l’etapa asimptomàtica fins a la neuropatològica avançada de la malaltia. El treball, realitzat per la catedràtica Lydia Giménez-Llort i el doctor Toni Cañete, investigadors del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal i de l’Institut de Neurociències (INc), s’ha publicat a Frontiers in Aging Neuroscience.

L’estudi demostra que la sensibilitat i la resposta al dolor estan preservades durant totes les etapes de la malaltia. I ha caracteritzat, per primera vegada, diferències segons l’edat i el sexe, a nivell de la resposta sensorial i emocional: les femelles tenen una major sensibilitat al dolor, mentre que els mascles presenten una major afectació emocional (angoixa, ansietat i por). Els investigadors han detectat també falsos negatius en l’anàlisi a cegues per edat i sexe, per la qual cosa alerten de la necessitat de fer estudis d’ambdós sexes de manera independent.

“Els nostres resultats, junt amb d’altres previs que hem realitzat per observar la reacció davant del fred, constaten que fins i tot en les fases més avançades de la malaltia d’Alzheimer hi ha sensibilitat al dolor nociceptiu i revelen variables fenotípiques de la malaltia per estudiar per sexe i edat els mecanismes fonamentals que hi són implicats ”, assenyala Lydia Giménez-Llort. “A més, reforcen resultats semblants als obtinguts en humans amb demència en estudis previs, la qual cosa valida el model de ratolí amb què hem fet l’estudi per investigar els comportaments i mecanismes implicats en la reacció al dolor en aquestes persones i nous tractaments”, afegeix.

“La recerca també és d’utilitat per avançar en estudis preclínics sobre el maneig del dolor en la demència sota una perspectiva de la medicina de gènere, amb l’objectiu de desenvolupar teràpies analgèsiques específiques per a cada sexe”, afegeix Toni Cañete.

Per fer el treball, els investigadors han aplicat proves tèrmiques molt semblants a les utilitzades en estudis humans amb deteriorament cognitiu per observar-ne les respostes psicobiològiques.

Article: Toni Cañete and Lydia Giménez-Llort. Preserved Thermal Pain in 3xTg-AD Mice With Increased Sensory-Discriminative Pain Sensitivity in Females but Affective-Emotional Dimension in Males as Early Sex-Specific AD-Phenotype Biomarkers. Frontiers Aging Neuroscience (2021) https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.683412

Dins de