Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La professora Sònia Casillas, premi a l'excel·lència docent a la UAB

10 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La professora del Departament de Genètica i Microbiologia de la Facultat de Biociències, Sònia Casillas Viladerrams, ha rebut el V Premi a l'Excel·lència Docent, que li ha atorgat la UAB el dimecres 10 de maig en el marc de la celebració de la Jornada d'Innovació Docent. 

PremiInnovacioDocent2023
La premiada, S.Casillas, al centre. A la dreta, M.Valdés, i a l'esquerra T.Nadal.

El perfil innovador de la professora Sònia Casillas en l'àmbit de les biociències ha esdevingut un referent per a la innovació docent de la seva facultat.

La professora del Departament de Genètica i Microbiologia de la Facultat de Biociències, Sònia Casillas Viladerrams, ha rebut el V Premi a l'Excel·lència Docent, que li ha atorgat la UAB el dimecres 10 de maig en el marc de la celebració de la Jornada d'Innovació Docent UAB, celebrada al Rectorat. Han presentat el premi la vicerectora d'Estudis i Innovació Docent de la UAB, Maria Valdés, i la presidenta del Consell Social de la UAB, Tania Nadal.

El tribunal del premi ha destacat el perfil i la trajectòria de la doctora Casillas per la seva alta implicació institucional en la cerca de la millora i innovació docents, la seva metodologia emprada a classe per potenciar la intel·ligència col·lectiva i la intercreativitat, els seus resultats favorables en les enquestes de satisfacció de l’alumnat i d’avaluació dels trams docents i la seva implicació en el treball dels ODS i la internacionalització de la docència. El seu perfil innovador en l’àmbit ha esdevingut un referent per a la innovació docent de la seva facultat.

En aquesta cinquena edició s’han presentat 12 candidatures de les facultats d’Enginyeria, de Dret, de Veterinària, de Comunicació, d’Economia, de Traducció i d’Interpretació, de Filosofia i Lletres, de Biociències i de Ciències. El guardó, amb l’objectiu de valorar i reconèixer públicament la trajectòria, la implicació i la innovació del professorat, té una dotació econòmica de 5.000 €, destinats a la millora i el desenvolupament docents.

Vent a favor de la innovació docent

Prèviament al lliurament del premi, la Jornada d'Innovació Docent s'ha iniciat amb unes paraules de la vicerectora Valdés que acompanyada a la taula per la coordinadora per al Desenvolupament Professional del PDI, Carmen Ruiz Bueno ha destacat la innovació docent com un valor en auge, i ha mencionat els articles on la nova LOSU (Llei orgànica del sistema universitari) la posa en valor. "Hi ha un vent que bufa a favor de la innovació educativa: el xat GTP i la intel·ligència artificial són tot un repte per a les metodologies docents".

A continuació, el director de la International Science Teaching Foundation, Hèctor Ruíz Martín, ha ofert una conferència sobre la innovació docent basada en l'evidència científica. "Alguns coneixements científics ens poden resultar molt útils per a la pràctica docent", ha assenyalat. L'Hèctor ha anat desgranant diferents qüestions relacionades amb l'ensenyament i l'aprenentatge. "Ensenyar hauria de ser sinònim d'ajudar a aprendre; estudiar per passar exàmens no és el mateix que estudiar per aprendre", ha explicat.

Tot seguit, s'ha establert una conversa al voltant de "l'aprenentatge basat en reptes, una metodologia d'aprenentatge basada en l'experiència real", a càrrec de membres de l'ECIU. El vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez, ha dit que "volem treballar els reptes: com captar reptes de la societat, com transformar-los; volem plantejar les assignatures d'acord amb els desafiaments; volem convertir-nos en una institució capaç de captar reptes del territori, treballar conjuntament amb la gent i transformar-los en activitats formatives que aportin solucions de valor".

Després del lliurament del V Premi a l'Excel·lència Docent s'ha fet una pausa per dinar. A la tarda, per finalitzar la jornada, han tingut lloc tres comunicacions per temàtiques: aprenentatge servei, perspectiva de gènere i avaluació i estratègies docents. Aquestes tres comunicacions s'han fet a la Facultat de Veterinària, moderades per les professores Anna Cros, Anna Ortiz i Carmen Ruiz, respectivament.

Més informació: V Premi a l'Excel·lència Docent

Dins de