Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La professora Fàtima Bosch ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

01 abr. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Fàtima Bosch Tubert, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular i directora del CBATEG, ha estat elegida nova acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). En l’acte d’ingrés, que ha tingut lloc el 31 de març, la professora Bosch ha llegit la seva memòria “Teràpia gènica: una nova eina per al tractament de malalties minoritàries i d’alta prevalença”.

La professora Fàtima Bosch ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

El nomenament de la professora Fàtima Bosch com a membre numerari de la RACAB suposa el just reconeixement a la seva llarga i brillant trajectòria científica i les seves aportacions a l'aplicació de les tècniques de generació d’animals transgènics i de teràpia gènica per a l’estudi de la fisiopatologia i del tractament de diverses malalties i alteracions metabòliques i neurodegeneratives. L’acte d’ingrés ha comptat amb l’assistència del rector de la UAB, Javier Lafuente, i del vicerector de Recerca i Transferència, Armand Sánchez.

En la lectura de la seva memòria la professora Bosch ha mostrat com la teràpia gènica és una eina prometedora per al tractament més eficaç d’aquelles malalties que les teràpies convencionals amb medicaments no poden assolir. La investigadora ha realitzat un recorregut per alguns dels resultats més importants assolits al llarg de la seva carrera, entre els quals destaca un ja en fase de desenvolupament clínic: el tractament que permet corregir a molt llarg termini la mucopolisacaridosis tipus III, un grup de malalties monogèniques metabòliques i neurodegeneratives devastadores. La Fàtima Bosch també ha assenyalat com a fites importants de la seva recerca la correcció en models animals de la diabetis mellitus de tipus 1 i un altre tractament per a la diabetis mellitus de tipus 2, molt associada amb l’obesitat. “Estudis amb un gran potencial translacional”, ha assenyalat, “que mostren que la teràpia gènica obre un nou horitzó cap a la cura no només de malalties monogèniques, sinó també de malalties d’alta prevalença”.

La resposta a la lectura de la memòria de Fàtima Bosch ha anat a càrrec de l’acadèmic numerari Ernest Giralt i Lledó.

Referent en teràpia gènica

La Fàtima Bosch (Figueres, 1957) és investigadora i professora de la UAB des del 1984. Ha estat pionera en teràpia gènica, sempre amb la mirada posada en la cura de malalties metabòliques. Al 1990 va crear el primer laboratori d'animals transgènics a Espanya, a la UAB, que al 2003 es va convertir en el CBATEG (Centre de Biotecnologia Animal i de Teràpia Gènica), que dirigeix des d'aleshores, amb importants resultats científics a nivell mundial.

L'any 1992 va cofundar l'European Society of Gene and Cell Therapy. Va ser Vicepresidenta de la EASD (European Association for the Study of Diabetes), presidenta de la Societat Espanyola de Teràpia Gènica i Cel·lular i editora associada de la revista Human Gene Therapy, especialitzada en el camp de la teràpia gènica. Actualment, és membre del grup d’experts en dopatge gènic de l’Agència Mundial Antidopatge.

La investigadora ha rebut, entre d’altres, el Premio Rey D. Juan Carlos I, el Premi Francisco Grande Covián, la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi, el Premi Alberto Sols, l’ICREA Acadèmia, el Jacob’s Ladder Norman Saunders International Research Prize i el Premi Transferència Consell Social UAB.

Dins de