Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La ministra de Ciència i Universitats inaugura les XXIX Jornades d'Investigacions de les Universitats Espanyoles

30 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, juntament amb el rector de la UAB, Javier Lafuente, el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat, Joaquim Nadal, i la presidenta de Crue i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, han participat aquest dijous, 30 de novembre, en l'acte inaugural de les XXIX Jornades d'Invetigació de les Universitats Espanyoles, organitzades per Crue en col·laboració amb la UAB.

Inauguració XXIX Jornades CRUE I+D+i

En el seu discurs de benvinguda, el rector de la UAB ha posat en relleu el considerable esforç que han fet les universitats en els últims anys per crear i consolidar estructures de suport destinades a promoure la participació dels grups de recerca en programes i convocatòries nacionals i internacionals i a donar-hi suport en la gestió de grans projectes. «Tanmateix, hem aconseguit uns resultats notables amb uns recursos clarament insuficients. Aquesta falta evident de recursos condiciona greument el nostre futur i limita en gran manera el nostre impacte social», ha remarcat.

Javier Lafuente ha subratllat que l'excel·lència i la competitivitat dels grups de recerca de les universitats espanyoles, que s'ha traduït en un augment sostingut en la captació de recursos europeus i en el lideratge de grans projectes transnacionals, «no pot suplir la falta d'inversió suficient a nivell nacional». «Sens dubte, el desplegament dels nous marcs normatius ha de comportar un increment progressiu dels recursos destinats al sistema de recerca, en la línia dels països de referència del nostre entorn, però les universitats tenim l'obligació de reivindicar la urgència de les mesures correctores d'aquest dèficit», ha conclòs.

Ajuda per a alleujar la sobrecàrrega burocràtica en projectes de recerca

Per la seva banda, la presidenta de Crue ha sol·licitat ajuda a la ministra per alleujar la «sobrecàrrega burocràtica que estan sofrint les universitats» amb els projectes de recerca finançats amb fons europeus Next Generation. Alcón també li ha demanat a la ministra Morant aprovar l'Estatut del personal docent i investigador, posar en marxa una estratègia de consolidació i retenció del talent i reactivar el sexenni de transferència que va quedar paralitzat el 2019 després de la convocatòria pilot. També li ha traslladat la «urgència» de reforçar els programes d'ajuda per a la realització de proves de concepte i de col·laboració publicoprivada, així com canviar la regulació dels contractes d’R+D+i de les universitats amb les empreses.

«Et demanem ajuda per estendre la filosofia de flexibilitat i anticipació» posada en pràctica en el programa Fortalece del Ministeri, ha dit la presidenta de Crue, qui també ha indicat que la implantació de la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) «no està sent fàcil» per a les universitats, alhora que ha reiterat la necessitat de desplegar programes estatals de finançament per «garantir un servei d'educació universitari sota els principis d'igualtat d'oportunitats i d'equitat en tot el territori».

Necessitat de treballar junts per al sistema universitari espanyol

La ministra Diana Morant, que ha assistit a aquestes jornades de Crue-R+D+i, per primera vegada com a titular d'Universitats, ha celebrat la unificació en un sol departament de les competències en matèria de ciència, innovació i universitat i ha qualificat Crue com una institució «altament col·laboradora». En aquest sentit, ha subratllat que coincideix amb la presidenta d'aquesta associació i amb el rector de la UAB en la necessitat de treballar «junts» –Ministeri, Crue, universitats i comunitats autònomes— per solucionar les «dificultats» que té el sistema universitari, del qual ha subratllat que també compta amb «grans oportunitats i desafiaments».

«No us deixarem solos», ha subratllat la ministra, que ha indicat que, malgrat les deficiències de finançament que arrossega el sistema universitari, Espanya és, en l'actualitat, «el país de la Unió Europea que més fons Next Generation està dedicant a la ciència i a la recerca». També ha anunciat la seva intenció que el programa «Fortalece», per a finançament de la ciència més flexible i menys burocràtic, s'estengui a les universitats aquesta legislatura.

Per la seva banda, el conseller Nadal ha mostrat la seva satisfacció perquè la incorporació de la competència d’Universitats al ministeri estableix una “nova simetria” amb la conselleria. “La fusió ens ajuda a tots en la gestió dels temes plantejats”, ha manifestat. Nadal ha demanat també a la ministra que les “oportunitats de flexibilitat” que planteja la LOSU tinguin en compte “les particularitats” dels sistemes de recerca i coneixement de cada comunitat.

inauguracio XXIX Jornades d'Investigació CRUE

D'esquerra a dreta: Assumpció Malgosa, vicerectora de Recerca de la UAB; Julián Garde, president de la sectorial de Crue R+D+i i rector de la Universitat de Castilla - La Mancha; Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès; Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat; Diana Morant, ministra de Ciència, Innovació i Universitats; Eva Alcón, presidenta de la crue i rectora de la Universitat Jaume I; Javier Lafuente, rector de la UAB i Rosa María Sebastián, vicerretora d'Innovació, Trasnferencia i Emprenedoria de la UAB.

A les jornades, que van començar aquest dimecres 29 de novembre i finalitzen divendres, 1 de desembre, hi assisteixen més de mig miler d'especialistes en gestió de la recerca i política científica. En la ponència inaugural, a càrrec de la directora de ANECA, Pilar Paneque, s'ha abordat la reforma de l'avaluació investigadora. A més, en les Jornades es presenten els resultats de l'enquesta sobre recerca i transferència del coneixement en les universitats, i s’hi debat, en diferents taules rodones, sobre l'ètica en la recerca i la irrupció de ChatGPT, la recerca en les universitats espanyoles, la ciència oberta i la perspectiva de gènere, entre altres assumptes.

Dins de