Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La Cursa de la UAB col·labora en la recerca contra les malalties neurodegeneratives

15 nov. 2013
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Cursa Solidària de la UAB té dues modalitats: una de 10 i una altra de sis kilòmetres de distància. Els que no puguin còrrer, poden participar en la caminada de sis kilòmetres que, com les curses, té el punt de sortida i d'arribada a la plaça de la Vila Universitària. Les inscripcions encara són obertes.
IMG_noti_cursa
El diumenge 15 de desembre tota la comunitat UAB, tots els amants de les curses i les persones solidàries, en general, tenen una cita al Campus de Bellaterra de l'Autònoma, per tal de participar en la Cursa de la UAB, en suport de La Marató de TV3. La cursa de 10 kilòmetres -que està dins la Lliga Internet Campionchip 2013- tindrà la sortida a les 10.45h. mentres que la de 6 km., així com la caminada de la mateixa distància, es farà a les 11.00 hores. El punt de sortida i d'arribada estarà situat a la plaça de la Vila Universitària. Fa uns dies s'ha obert la inscripció.

Tots els participants tindran com a obsequi una samarreta dissenyada per a l'ocasió així com una bossa de regals. La recaptació dels diners per les subscripcions a la cursa aniran destinades a La Marató de TV3. Coincidint amb la Cursa de la UAB, tindrà lloc al mateix lloc de sortida i arribada de la cursa, una Fira d'Entitats que treballen amb el tema de les malalties neurodegeneratives. Així, tots els participants o persones que acudeixin a aquest esdeveniment podran informar-se i conèixer de primera mà malalties com l'alzheimer, l'esclerosi múltiple, la corea de Huntington, el Parkinson, la distròfia muscular, la mucopolisacaridosis, i moltes altres malalties neurodegeneratives minoritàries.

La UAB, a través dels seus grups de recerca, departaments i centres d'investigació, està investigant en aquestes malalties des de fa temps. De fet, l'Institut de Neurociències de la UAB està participant activament en l'organització de la Cursa de la UAB per tal de sensibilitzar sobre aquestes malalties i alhora donar a conèixer la investigació que duu a terme.

Dues curses i una caminda
La Cursa de 10 kilòmetres farà un recorregut pel perímetre del Campus, atravessarà l'autopista i arribarà al Sincrotró Alba, on els corredors voltejaran aquesta potent instal·lació científica. A continuació, passarà pels jardins del Castell de Sant Marçal, en una oportunitat única per part dels corredors d'una cursa d'entrar a les instal·lacions d'aquest majestuós castell.
El recorregut de la Cursa de 6 kilòmetres serà igual que la de 10 km. però sense atravessar l'autopista i cenyint-se al perímetre del Campus de la UAB.
Es poden veure en detall els dos recorreguts aquí.

Recerca a la UAB sobre malalties neurodegeneratives
 La UAB, a través dels seus departaments i centres d'investigació, està fent recerca, des de fa temps, en totes aquestes malalties. De fet, en una de les seves darreres investigacions la Unitat de Biociències i Biologia Molecular, en col.laboració amb l'Institut de Neurociències de la UAB, ha dissenyat un fragment d'anticòs que actua eficaçment contra l'Alzheimer en ratolins. Aquesta recerca -publicada a la revista mAbs- ha trobat com amb una injecció a l'abdomen els ratolins milloren la memòria i la capacitat d'aprenentatge a conseqüència de la retirada dels agregats tòxics i a l'augment del nombre de neurones.
Podeu veure el VÍDEO d'aquesta notícia apareguda a TV3 aquí.

D'altra banda, a la UAB també s'està investigant en aquestes malalties a través de l'Institut de Neurociències, nascut l'any 2003, que compta amb 150 investigadors que estudien de manera multidisciplinària qüestions claus del cervell com la neurodegeneració, neurogeneració i les bases de la ment normal o trasbalsada.
Podeu veure el VÍDEO de la tasca que fa lI'nstitut de Neurociències aquí.

Els científics investiguen tant en malalts com en models cel.lulars i animals aquestes patologies, amb l'objectiu de desenvolupar teràpies noves i més eficaces que les actuals. Algunes de les recerques actuals analitzen la inflamació, l'estrès oxidatiu i la mort cel·lular programada, processos biològics presents en totes les malalties neurodegeneratives. També exploren noves vies de senyalització on estan relacionades proteïnes com les presenilines i les quinases, així com altres cèl·lules cerebrals, que juntament amb les neurones, participen en la funció normal i patològica del cervell.

Els investigadors consideren vital conscienciar la societat i els gestors polítics de la necessitat de cooperar i esmerçar recursos en la recerca d'aquestes malalties tan devastadores, que tenen un impacte social tant elevat i són ja un dels grans problemes de salut d'aquest segle.

Dins de