Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La Comissió Europea destaca una recerca de la UAB sobre agricultura urbana

17 jul. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Un estudi de l’ICTA sobre el potencial de les cobertes d’edifics urbans per a la producció agrícola ha estat destacat per la Comissió Europea en la darrera edició del butlletí Science for Environment Policy.
Cultiu experimental a l'ICTA
En un estudi del 2012 on es va analitzar el potencial agrícola de l’espai periurbà de Barcelona, tant de cobertes com de solars i terrenys no explotats, investigadors de la UAB van constatar que el seu ús agrícola implicaria un estalvi anual de fins a 4.400 tones de CO2. Els investigadors s’han centrat ara en l’ús agrícola de les cobertes d’edificis urbans a Barcelona, una experiència que ja s’està desenvolupant en algunes ciutats com Nova York, Londres o Vancouver. L’article, publicat a Agricultural Human Values, ha estat destacat al butlletí Science for Environment Policyde la Comissió Europea.
 
Segons la recerca, basada en entrevistes amb agents de l’administració local, jardiners urbans, així com personal de cooperatives d’alimentació i d’algunes ONG, l’agricultura urbana tant sols és considerada com a una activitat amb finalitats socials, no pas de producció d’aliments, i només hi ha suport a l’agricultura urbana en sòls, obviant la possibilitat d’aprofitament de les cobertes.
 
L’article exposa que la legislació és una barrera per al desenvolupament d’aquest tipus d’agricultura, atès que no considera la implementació d’horts a les cobertes. En alguns casos la instal·lació d’aquests horts no s’ha pogut portar a la pràctica per impediments legals.
 
L’estudi demostra que és necessari desenvolupar projectes pilot per tal de verificar la viabilitat de l’ús de cobertes per a l’agricultura i els seus beneficis potencials, així com comunicar aquests beneficis a l’administració. A més, l’ús d’aquests projectes pilot en l’àmbit educatiu ajudaria a evitar els prejudicis expressats per consumidors i jardiners.
 
En la recerca han participat els investigadors de l’ICTA Joan Rieradevall, Esther Sanyé, i Isabelle Anguelovksi; l’investigador de l’empresa inèdit (spin-off de la UAB) Jordi Oliver Solà, i l’investigador de l’IRTA Juan Ignacio Montero.
 
El butlletí Science for Environment Policy el publica la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea i l’edita la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat de West of England, Bristol (Regne Unit).

Dins de