La Càtedra UAB-Cruïlla i el Centre de Visió per Computador porten la visió per computador al Festival Cruïlla 2025
La col·laboració entre la Càtedra ENIA UAB-Cruïlla d’Intel·ligència Artificial en Música i Arts i el Centre de Visió per Computador (CVC) convertirà el Festival Cruïlla, que se celebra del 9 al 12 de juliol, en un entorn d’innovació tecnològica centrada en la ciutadania, amb activitats per experimentar i reflexionar sobre la intel·ligència artificial (IA) generativa.

La proposta es concreta amb la instal·lació de dos demostradors en un estand obert al públic, on els assistents podran experimentar i reflexionar sobre la IA generativa i les narratives visuals que possibilita.
La Càtedra és una iniciativa conjunta entre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Festival Cruïlla, amb la participació del CVC com a entitat col·laboradora. Un dels seus objectius principals és transformar els espais del campus de la UAB i del festival en laboratoris vius per explorar solucions innovadores basades en IA, amb un desenvolupament sostingut per principis ètics i amb una implicació activa de la ciutadania. La coordinació científica i la direcció del projecte van a càrrec de Fernando Vilariño, director associat del CVC, coordinador del grup de recerca d’Aprenentatge Automàtic Quàntic (QML-CVC) i professor titular del Departament de Ciències de la Computació de la UAB.
Demostracions d’IA generativa
La Càtedra presentarà al festival dues demostracions interactives basades en IA generativa. La primera, dissenyada pel CVC, convida el públic a convertir-se en l’estrella del festival a través d’una narrativa visual personalitzada, generada a partir de la seva pròpia imatge, i, alhora, inspirada en la música i l’estètica d’artistes del grafit, dos elements emblemàtics del festival.
La segona demostració, elaborada per l’alumnat del grau en Intel·ligència Artificial de la UAB, permetrà crear una mascota i un avatar digitals generats a partir de les preferències i d’una fotografia dels participants, buscant representar de manera visual i personalitzada la forma com cadascú viu l’experiència del festival.
Aquestes dues propostes responen a reptes estratègics llançats pel Festival Cruïlla durant aquest any en el marc de la Càtedra, especialment centrats en la personalització de l’experiència i la fidelització d’audiències. Aquests reptes els ha treballat durant un semestre l’alumnat del grau en Intel·ligència Artificial, que han pogut transformar-los en prototips funcionals i aplicats. Així, han tancat un procés de disseny i creació d’IA, posant en pràctica la seva formació en un entorn de la vida real i altament creatiu.
El projecte també compta amb la participació de Lainapp, una empresa emergent a la qual dona suport la Càtedra i nascuda al programa de formació en IA i emprenedoria AI4ALL, coordinat pel Parc de Recerca UAB.
Cap a una IA socialment acceptable
Les demostracions estaran acompanyades d’una anàlisi sobre l’impacte social de la tecnologia, elaborada i validada pel Comitè de Tecnovalors de la Càtedra UAB-Cruïlla, que es presentarà com a part del diàleg obert amb el públic. Aquesta reflexió busca obrir espais de debat sobre el desenvolupament d’una IA que generi un impacte transformador i positiu en la societat. Per a la Càtedra, la participació ciutadana és clau en aquest procés, i les arts esdevenen una via privilegiada per iniciar aquesta conversa. D’aquesta manera, la Càtedra aposta per una recerca i una innovació en IA que contribueixin a una transformació social positiva, de forma que es reforci el compromís amb valors com la sostenibilitat i la inclusió.
Aliança estratègica entre cultura i tecnologia
La Càtedra UAB-Cruïlla desenvolupa la seva activitat a través de tres línies principals: la IA com a eina creativa (AI-CREATE), com a suport als processos de creació (AI-SUPPORT) i com a vehicle per enriquir l’experiència cultural (AI-EXPERIENCE). Es tracta d’un projecte pioner de col·laboració entre la Universitat, el món de la recerca i el sector cultural.
En el marc de la Càtedra hi participen onze investigadores i investigadors de la UAB, el CVC i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), que treballen conjuntament amb l’equip de Barcelona Events Musicals, organitzador del festival. També hi col·laboren entitats com la Fundació Barcelona Music Lab, la Fundació Eurecat i la Fundació Èpica La Fura dels Baus.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Aliança pels objectius