L'ICTA-UAB contribueix a la consolidació de l'Etnobiologia a Bolívia
Un projecte de cooperació interuniversitària finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) porta a terme una acció integrada per a consolidar la recerca etnobiològica a Bolívia.

En el marc d'aquest projecte es van realitzar les Jornades de Etnobiologia a La Paz, Bolívia, del 15 al 18 de març de 2016, coordinades per la Dra. Mònica Moraes, investigadora de l'HNB i del Instituto de Ecología de la UMSA. Quatre investigadors de l'ICTA-UAB (Isabel Díaz-Reviriego, Álvaro Fernández-Llamazares, Maximilien Guèze i Victoria Reyes-García) van participar en les jornades al costat de diversos etnobiòlegs de diferents institucions bolivianes (Daniel Larrea, Wendy Townsend, Gabriela Aguirre, Narel Paniagua- Zambrana, i Rainer Bussman). L'objectiu d'aquestes jornades va ser de donar a conèixer la etnobiologia com a disciplina i les seves possibles aplicacions des d'una perspectiva inclusiva, oberta i transversal, ampliant així l'oferta acadèmica etnobiológica a Bolívia. Les Jornades es van desenvolupar amb la participació de gairebé un centenar de persones, incloent professors, estudiants i professionals de diferents disciplines com la biologia, l’agronomia, l'antropologia o la geografia. La sessió de cloenda, que va comptar amb la presència de la vicedegana de la Facultat de Ciències Pures i Naturals de la UMSA, va incloure la lectura i aprovació del Manifest de les Jornades de Etnobiologia, que va recollir les principals conclusions de les xerrades, tutorials i taules rodones dutes a terme durant les Jornades.
En paral·lel a la realització de les Jornades, els investigadors de l'ICTA-UAB han contribuït a crear un fons documental etnobiològic a la Biblioteca Botànica del HNB. Fundada el 1984, la biblioteca de l'Herbari és una part essencial dins de les activitats de recerca de l'Herbari. A data d'avui, l'èmfasi de la col·lecció està en la literatura taxonòmica d'espècies vegetals amb una recent adquisició de llibres relacionats amb etnobotànica, pobles i llengües indígenes, entre d'altres. No obstant això, membres del HNB-UMSA van manifestar el seu interès a ampliar el fons documental amb publicacions i llibres en l'àmbit de la etnobiologia. En aquest context, l'enfortiment de la línia d'investigació etnobiològica a la UMSA va ser acompanyada amb la creació d'un fons documental especialitzat. En termes generals, en aquest fons es van catalogar els documents etnobiològics relatius a la societat Tsimane’, un dels majors grups indígenes de l'Amazònia boliviana, amb els qui el Laboratori d’Etnoecología (ICTA-UAB) ha treballat durant les darreres dues dècades.
Així mateix, en base a aquesta estratègia de devolució de resultats, es van realitzar diverses activitats de difusió científica sobre la etnobiologia a Bolívia. A nivell nacional, i en el marc de les Jornades de Etnobiologia, es va realitzar la presentació i llançament de dos llibres de etnobiologia boliviana, un co-editat per una investigadora de l'ICTA-UAB i el seu col·lega bolivià (Reyes-García i Huanca 2014, Cambio local, cambio global. La sociedad tsimane’ ante la globalización) i un altre editat per una investigadora de l'HNB-UMSA (Moraes 2014, Palmeras útiles de Bolivia. Las especies mayormente utilizadas para diferentes fines y aplicaciones). Es van presentar conjuntament els dos llibres a la societat boliviana a les ciutats de La Paz i Rurrenabaque i es van donar còpies dels mateixos a les principals universitats, biblioteques i institucions científiques del país.