Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'estudi de biòpsies de pell ofereix un potencial nou marcador diagnòstic per a l'Esclerosi Lateral Amiotròfica

24 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de la UAB i de l’Hospital del Mar, han identificat la presència d’un biomarcador de l’ELA, la proteïna TDP-43, fora del nucli de les cèl·lules de la pell dels pacients. La troballa pot ser útil en casos de pacients de difícil diagnòstic, en persones amb antecedents familiars per aquesta malaltia i, fins i tot, per a un diagnòstic precoç.

Cèl·lules amb ELA

Metges i investigadors del Grup de Neuroplasticitat i Regeneració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Unitat Funcional d’Esclerosi Lateral Amiotròfica de l’Hospital del Mar, han identificat la presència d’un biomarcador de l’ELA en la dermis dels malalts. Es tracta de la presència d’una determinada proteïna, TDP-43, fora del nucli de les cèl·lules de la pell dels pacients. La presència a la pell d’un nombre elevat de cèl·lules amb aquesta anormalitat permet predir amb una gran fiabilitat si el pacient pateix o no la malaltia, més enllà de la seva progressió.

La recerca, que publica la revista Cells, l’han liderat el Dr. Xavier Navarro, la Dra. Mireia Herrando-Grabulosa, ambdós del Grup de Neuroplasticitat i Regeneració del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia i de l'Institut de Neurociències de la UAB, i el Dr.  Miguel Ángel Rubio, coordinador de la Unitat d’ELA de l’Hospital del Mar, i ha analitzat mostres de la pell de pacients amb aquesta malaltia d’aquest centre i de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Els resultats s’han comparat amb les d’altres deu persones sanes i amb les de deu persones amb altres patologies neurodegeneratives amb component neuroinflamatori. S’ha estudiat la presència a les cèl·lules de la pell de la proteïna TDP-43, que es troba a totes les cèl·lules del cos i que és bàsica per al desenvolupament de les seves funcions, fora del nucli cel·lular, és a dir, al citoplasma. Ja és conegut que la seva presència a les neurones motores del cervell i de la medul·la espinal es produeix en el 97% dels malalts amb ELA.

Més habitual en pacients amb ELA

Els investigadors van poder comprovar com la proteïna TDP-43 també havia abandonat el nucli cel·lular a un nombre important de les cèl·lules de la dermis de pacients amb ELA analitzades gràcies a biòpsies del teixit. No passava el mateix amb les mostres de les persones dels grups de control. “A les capes de la dermis analitzades, els malalts amb ELA presenten més fibroblasts, que són les cèl·lules bàsiques del teixit, amb aquesta marca de la malaltia que normalment es veu a la medul·la espinal i al còrtex motor, que no pas els membres dels grups de control sans i amb altres patologies”, destaca el Dr. Rubio. A la vegada, es van prendre mostres dels pacients amb ELA un any després, certificant que aquesta situació es continuava produint en la mateixa magnitud, de forma independent a l’evolució i progressió de la malaltia.

En concret, aquesta anomalia es produeix en una de cada quatre cèl·lules del teixit de la dermis (en el 24,1% d’elles) en el cas de persones amb ELA, mentre que gairebé no es detecta en persones sanes o amb altres malalties neurodegeneratives. Com apunta el Dr. Rubio, “tenim un biomarcador, que funciona com l’empremta de la malaltia al sistema nerviós, i hem comprovat que també el trobem a la pell. A més, el podem quantificar i hem determinat el punt de tall teòric per a poder emetre un diagnòstic en determinats casos”.

“És probable que aquest marcador, en estadis presimptomàtics, abans de tenir manifestacions motores inicials, ja pugui estar present, d’aquí la seva rellevància diagnòstica”, explica el Dr. Rubio, que també deixa clar que en aquests moments, és una eina que pot ajudar en els casos de diagnòstic difícil o en aquelles persones amb antecedents familiars d’ELA i que presentin mutacions als gens que els predisposin a desenvolupar la malaltia. En tot cas, caldran nous estudis, amb més pacients, per certificar que aquest nou marcador es pot utilitzar per avançar en el diagnòstic de la malaltia.


Article de referència

Rubio, M.A.; Herrando-Grabulosa, M.; Velasco, R.; Blasco, I.; Povedano, M.; Navarro, X. TDP-43 Cytoplasmic Translocation in the Skin Fibroblasts of ALS Patients. Cells 2022, 11, 209. https://doi.org/10.3390/cells11020209

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de