Vés al contingut principal

L'esportista paralímpic Óscar Salguero, un dels estudiants becats per la Fundación Iberdrola

18 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’esportista paralímpic Óscar Salguero, estudiant de Medicina a la UAB i subcampió del món i medallista olímpic de natació, ha obtingut una de les deu beques que la Fundación Iberdrola atorga a esportistes del Pla ADOP que cursen estudis universitaris.

OscarSalgueroNedadorOlimpicMedicina
Òscar Salguero recollint la beca a la seu del Consejo Superior de Deportes, a Madrid.

«De l'esport d'alt nivell n'he extret que cal ser molt perseverant i constant per aconseguir un objectiu; cal molta feina per arribar a la meta. I tot això m'ha servit molt per als estudis també.»

L’estudiant de Medicina de la UAB i medallista paralímpic i subcampió del món de natació Óscar Salguero ha estat un dels deu esportistes paralímpics que podran continuar els estudis universitaris el curs 2022-2023 gràcies a una de les beques de la Fundación Iberdrola España, que es van lliurar el passat 13 de gener a la seu del Consell Superior d’Esports, a Madrid. El Pla ADOP (Apoyo al Deporte Objetivo Paralímpico) és una una iniciativa del Consell Superior d'Esports, el Ministeri de Drets Socials i l'Agenda 2030, el Ministeri de Hisenda i el Comitè Paralímpic Espanyol per proporcionar als esportistes paralímpics espanyols les millors condicions possibles per poder dur a terme la seva preparació.  

A l’acte de concessió, en representació dels esportistes becats, va parlar l’estudiant de la UAB Óscar Salguero, el qual va donar les gràcies a la Fundación Iberdrola en nom de tots els beneficiaris d’aquesta edició. Segons va explicar, compaginar els estudis amb l’esport d’alt rendiment requereix molt «esforç, constància, sacrifici i dedicació». «Des que vaig iniciar la carrera he estat molt conscient de la importància d’una bona preparació per assegurar-nos un futur després de l’esport. He rebut la beca des del principi i m’ha ajudat molt a aconseguir el meu gran somni, la meva gran il·lusió, que és ser metge», va admetre.

La trajectòria esportiva d'un lluitador

Óscar Salguero Galisteo (Sabadell, 1998), amb només 18 anys, va aconseguir un or en uns jocs olímpics, en aquest cas als 100 metres braça dels Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro 2016. El nedador del CN Sabadell va repetir podi als Jocs de Tòquio 2021, en aquest cas amb la plata. En aquests moments, porta ja nou anys en la competició d'alt nivell.

Darrere les dues medalles hi ha l'esforç i la lluita d'un esportista d'alt nivell que cursa cinquè curs de Medicina a la UAB, des de la Unitat Docent del Parc Taulí de Sabadell, amb la vista posada a ser un bon metge de família (l'especialitat que li agrada) en un futur. Els entrenadors que l'han portat en destaquen la «humilitat» i les ganes d'entrenar i nedar.

La seva base d'entrenament és al CAR de Sant Cugat, on entrena cada dia unes cinc hores, repartides entre la tarda i el matí. «Als estudis també dedico més o menys les mateixes hores, o una mica més potser, també repartides entre el matí i la tarda», explica. La flexibilitat en els entrenaments és clau per a compatibilitzar-ho amb els estudis: «L'entrenador m'adapta els horaris dels entrenaments al de les classes presencials i els exàmens, per poder-ho seguir tot», detalla.

«Gaudeixo de tot el que faig. Dedico moltes hores tant a la natació com als estudis. Crec que he triat bé. De l'esport d'alt nivell n'he extret que cal ser molt perseverant i constant per aconseguir un objectiu; cal molta feina per arribar a la meta. I tot això m'ha servit molt per als estudis també. Hi ha moments difícils tant a l'esport com a la carrera, però el més important és que m'agrada el que faig», afirma aquest sabadellenc i futur metge de família que té la mirada posada en els propers Jocs Paralímpics de París 2024.

A més de Salguero, també han rebut la beca els nedadors Sarai Gascón, José Antonio Marí i Alejandro Rojas; els atletes Desirée Vila, Iván Cano, Alba García i Nagore Folgado, el tennista en cadira de rodes Martín de la Puente i la judoka Marta Arce. 

Dins de