Vés al contingut principal

L'Artèxtil de Sabadell acollirà el Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut

08 oct. 2021
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La UAB, l’Ajuntament de Sabadell, la Corporació Sanitària Parc Taulí (CSPT) i la Fundació FUNDIT-ESDi han signat un protocol per impulsar un Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut al voltant de la Gran Via de la capital vallesana.

Imatge de la fàbrics d'Art Textil de Sabadell

L'antiga fàbrica Artèxtil podrà acollir alumnes del grau d’Infermeria de la UAB

Es tracta d’un projecte de gran abast que contempla tot un conjunt d’accions formatives, de recerca, innovació i creació d’empreses, que generaran coneixement i activitat econòmica i que tindran Sabadell com a epicentre de la formació, la investigació i l’emprenedoria lligades a la ciències mèdiques. El protocol l’han signat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; el rector de la UAB, Javier Lafuente; la presidenta del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, Mariona Creus i el president de la FUNDIT, Juan José Pérez.  

El nou Campus Urbà vol sumar les línies de treball i el potencial que cadascuna de les institucions signants està portant a terme o pot desenvolupar a l’entorn dels àmbits de la Salut i les Ciències de la Vida, promovent alhora el treball conjunt i la coordinació i sumant noves complicitats que donin lloc a noves iniciatives. Tot plegat en un sector, el de la salut i l’economia de les cures, que figura entre les prioritats del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, és fonamental al Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social del Govern de la Generalitat i està en plena coherència amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un àmbit en el qual Sabadell compta amb múltiples actius per posicionar-se i consolidar-se com a referent.

Entre els projectes que es portaran a terme en el marc del nou Campus, l’antiga fàbrica Artèxtil de Sabadell acollirà gran part de la futura ampliació de places del grau d’Infermeria de la UAB. Precisament aquesta setmana, l’Ajuntament de Sabadell ha iniciat els tràmits per fer efectiva la cessió d’ús de l’equipament per acollir propostes vinculades al Campus, com els estudis d’Infermeria i serveis complementaris i també altres iniciatives com una incubadora de projectes empresarials i un viver d’empreses.

Una base sòlida a l’entorn de la formació, la recerca i la innovació

El nou Campus parteix de la llarga trajectòria de Sabadell en formació universitària, amb institucions de gran prestigi acadèmic i docent però també capdavanteres en investigació i innovació. També de tots els projectes i iniciatives impulsats per la Corporació Sanitària Parc Taulí, que a més d’un referent en hospitalització, serveis de salut i sociosanitaris, està plenament consolidat com a referent en recerca, innovació i com a institut universitari.

Així mateix, tots aquests actius es situen a l’entorn de la Gran Via, on també s’ubiquen diferents espais (entre els quals l’antiga fàbrica Artèxtil), que estan buits i per tant podrien acollir noves propostes o que encara no han desenvolupat tot el seu potencial. D’aquesta manera, la Gran Via podria consolidar-se com a pol d’activitats del coneixement, amb totes les oportunitats i beneficis per a la ciutat que això comporta.

A tot plegat, cal sumar la posició estratègica de Sabadell, amb connexions viàries i de transport públic que la situen en un nus de comunicacions amb la Regió Metropolitana i el conjunt del territori.

Desenvolupament de nous projectes i iniciatives

A banda del projectes que es portaran a terme a l’Artèxtil, integraran el nou Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut les naus Bosser, propietat de la Corporació Sanitària Parc Taulí, on s’ubicaran laboratoris, espais de recerca i per a empreses.

També l’espai d’innovació tecnològica i de suport a les PIME que s’impulsarà a les naus de l’ESDI, amb zones de co-working i de co-living, un centre de desenvolupament de productes i serveis de l’àmbit sanitari i mèdic, un espai d’emprenedoria industrial i altres propostes.

Alhora, es treballa per posar en marxa una residència d’estudiants al Balcó del Ripoll, en un edifici proper a l’actual campus de la Universitat Autònoma a Sabadell i es donarà un major impuls al Centre de Promoció Empresarial de la Fira Sabadell. Així mateix, s’estudiaran els possibles usos de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, que podria acollir iniciatives vinculades al nou Campus Urbà.

El aquest marc, el protocol signat comporta la creació de diferents grups de treball sectorials, integrats per representants de les quatre institucions i que treballaran per avançar en el Suport a la Creació d’Empreses; en Programes de Formació; Programes de Recerca i Innovació; el Projecte de Residència al Campus; Projectes d’Arquitectura i Urbanització i també la Governança del Sistema Campus.

Tot plegat per consolidar actuacions i generar-ne de noves en un entorn de col·laboració que condueixi a l’excel·lència en la formació dels i les professionals, la recerca puntera i a la posada en valor social i econòmic de la investigació i la innovació, comptant amb els equipaments adequats per a cadascuna de les necessitats. De fons, l’objectiu global de generar activitat econòmica, científica i formativa en qualsevol àmbit relacionat amb les ciències de la vida i de la salut.

Dins de