Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jaime Martínez-Urtaza participa a l'informe sobre canvi climàtic i salut de la revista Lancet

15 nov. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'investigador del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB Jaime Martínez-Urtaza és un dels experts mundials que ha participat al Lancet Countdown 2023. L'informe anual sobre salut i canvi climàtic publicat a The Lancet revela el cost humà de la inacció climàtica.

Jaime Martinez Urtaza

L'epidemiòleg molecular i especialista en genòmica Jaime Martínez-Urtaza, professor i investigador del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB, és un dels experts mundials que participa en la iniciativa global Lancet Countdown on Health and Climate Change, informe anual de l'efecte del canvi climàtic sobre la salut que publica la prestigiosa revista Lancet.

L'informe, que ja arriba a la vuitena edició, ofereix un balanç de la salut preocupant, amb noves projeccions globals que revelen la greu i creixent amenaça per a la salut que suposa un retard més gran en l'adopció de mesures sobre el canvi climàtic.

L'informe conclou que el 2022 les persones van estar, de mitjana, exposades a 86 dies d'altes temperatures perilloses per a la salut, dels quals el 60% tenia almenys el doble de probabilitats de passar a causa del canvi climàtic causat per l'home. És probable que les morts relacionades amb la calor s'incrementin 4,7 vegades per a mitjans de segle.

Alhora, els autors descriuen l'oportunitat que ofereix una transició energètica justa per reduir les desigualtats i millorar la salut i el benestar de totes les poblacions. Tot i això, alerten que les dades revelen com el món avança en la direcció equivocada. Els governs, les empreses i els bancs continuen invertint en petroli i gas a mesura que els desafiaments i costos de l'adaptació es disparen i el món s'acosta a un dany irreversible.

L'anàlisi adverteix que la salut de la humanitat està en risc greu sense una mitigació profunda i ràpida per abordar les causes del canvi climàtic, amb mesures climàtiques urgents centrades en la salut.

El professor Jaime Martínez-Urtaza és Investigador Distingit Beatriz Galindo Senior a la Unitat de Genètica del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB, on desenvolupa la seva línia de recerca a la UAB sobre la genòmica i evolució de patògens humans, i sobre com el canvi climàtic impacta a la dinàmica de les epidèmies associades a les malalties que causen aquests patògens.

Ha treballat anteriorment a la Universitat de Santiago de Compostel·la, al Centre Europeu de Control de Malalties (Suècia), com a professor al Milner Centre for Evolution a la Universitat de Bath (Regne Unit) i al Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS) al Regne Unit. És professor honorari a la Universitat d'Exeter (Regne Unit) i professor visitant a la Universitat de Southampton (Regne Unit), la Universitat de la Frontera (Xile) i al Centre de Recerca en Alimentació i Desenvolupament-CIAD (Mèxic). També és assessor científic de l'Institut Nacional de Salut del Perú i expert de la FAO i WHO per a malalties transmeses per aigües i aliments.

El seu treball cobreix diferents aspectes d'epidemiologia molecular i els efectes del clima a les malalties infeccioses amb un interès particular a l'estudi de les malalties transmeses per aigua i aliments. Un tema central en la seva investigació és la fusió de diferents disciplines científiques com biologia molecular, microbiologia, genètica de poblacions, oceanografia, ciències climàtiques i epidemiologia, per desxifrar l'aparició i la transmissió de malalties infeccioses. Durant els darrers anys ha dedicat bona part de la seva activitat a l'aplicació d'eines genòmica avançades per identificar nous aspectes en l'evolució, la transmissió i la dispersió de patògens humans en connexió amb esdeveniments naturals o amb activitats associades amb l'activitat humana.


Més informació:

Enllaç al projecte Lancet Countdown
https://www.lancetcountdown.org/

 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Vida terrestre
  • Vida submarina
  • Salut i benestar
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Aliança pels objectius
  • Acció climàtica

Dins de