Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

GreenSCENT: capacitar la ciutadania per assolir el Pacte Verd Europeu

29 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB, a través del grup de recerca TransMedia Catalonia, participa al projecte GreenScent - Smart Citizen Education for a Green Future -, que acaba de posar-se en marxa. Durant tres anys el projecte desenvoluparà eines formatives que capacitin la ciutadania per col·laborar activament en la transició verda i sostenible d'Europa.

Sostenibilitat i reducció CO2
Istockphoto/NicoElNino

El Pacte Verd Europeu (European Green Deal) tracta de millorar el benestar de les persones mitjançant un full de ruta perquè Europa sigui climàticament neutra (petjada de carboni 0) d'aquí al 2050, amb mesures que fomentin la biodiversitat, l'economia circular, l'agricultura sostenible, entre altres àmbits.

En aquest context s'ha posat en marxa recentment el projecte Horizont 2020 GreenScent - Smart Citizen Education for a Green Future -, l'objectiu del qual és canviar els comportaments dels ciutadans per tal que siguin ells qui actuïn per implementar les polítiques de la Comissió Europea per aconseguir els objectius marcats.

GreenSCENT desenvoluparà un conjunt de solucions (GreenComp) que abasti totes les àrees d'interès del Green Deal mitjançant un enfocament de disseny participatiu, basat en l'experiència i l'aprenentatge a través de la pràctica. Ho farà a través de projectes pedagògics, aplicacions mòbils i web accessibles, marcs de competències i compromís amb la comunitat.

El projecte utilitzarà tant les aportacions de persones expertes i investigadores com l'assessorament, la participació ciutadana i les iniciatives de compromís de les parts interessades. I a continuació posarà a prova la seva proposta en diferents regions europees, nivells educatius (des de les escoles primàries fins a l'educació superior) i de compromís (des de l'observació fins a la recopilació i el processament de dades, fins a la contribució a l'agenda científica i política).

La participació de la UAB en el projecte és multidisciplinari. Està liderada per les investigadores del grup de recerca TransMedia Catalonia Pilar Orero, Anna Matamala, Sarah McDonagh, Estel·la Oncins, Mar Brescia i Chiara Gunella, del Departament de Traducció i Interpretació i Estudis d'Àsia Oriental, que s'encarregaran de dirigir el grup de treball sobre Impacte i Divulgació i de revisar la usabilitat i accessibilitat dels demostradors del projecte.

El projecte, coordinat per la Universita Telematica Internazionale-Uninettuno, compta amb 15 socis i tindrà una durada de 36 mesos.

Dins de