Èxit de la primera conferència de recerca de l'ECIU University
Més de 230 persones han proposat i compartit iniciatives de recerca basada en reptes a la primera edició de l’ECIU University Research Conference, que ha tingut lloc els proppassats dies 3 i 4 d’octubre a la UAB. La conferència ha estat organitzada per l’ECIU University en el marc del projecte «ECIU University Research Institute for SMART European Regions» (SMART-ER).
La UAB ha acollit aquests dies 3 i 4 d’octubre la primera conferència per abordar reptes en el marc de l’ECIU University, a l’hotel EXE Campus, amb més de 230 participants procedents d’universitats europees i de diferents actors del territori: empreses, administracions públiques i societat civil.
El director científic de l’institut SMART-ER, Xavier Gabarrell, va presentar les jornades a la sessió inaugural com a “una conferència diferent” on el més important és “fer equip, sense restriccions i amb un enfocament transversal, una nova classe de conferència de recerca oberta”. A la inauguració de les jornades també hi va participar Katrin Dircksen, secretària general d’ECIU, qui va destacar “la interacció entre els investigadors i amb els diferents agents del territori” com a un dels aspectes més importants del projecte. Per al president d’ECIU, Màrius Martínez, “es tracta d’una iniciativa de col·laboracions compromeses amb el territori, basada en reptes, multidisciplinar i gens tradicional”. La vicerectora de recerca de la UAB Assumpció Malgosa va donar la benvinguda als assistents a la Universitat, que va descriure com a “una autèntica ciutat, un living lab” i va plantejar com amb aquesta conferència i amb l’institut SMART-ER s’afronta el repte de completar l’ECIU amb investigació i innovació.
En una intervenció per videoconferència, Stjn Delaure, Policy Officer de la Comissió Europea, va plantejar les noves oportunitats de finançament que hi haurà els propers anys en el marc de la nova European Research Area (ERA), un pacte de recerca i innovació amb àrees prioritàries de recerca establertes pels països que en formen part. La sessió inaugural va donar pas a la primera de les sessions plenàries de les jornades, a càrrec de Troels Jacobsen, de la Universitat d’Stavanger (Noruega), qui va fer una mostra pràctica de public engagement amb una enquesta en directe mitjançant els mòbils dels assistents.
Artur Silva, de la Univeritat d’Aveiro (Portugal), va presentar una visió general i els resultats del SMART-ER Seed Programme, que dona suport al desenvolupament de la carrera investigadora i la implementació d'una agenda compartida d'R+I a través de la formació, la mobilitat i la implicació en l'àmbit internacional, transversal i intersectorial.
Stephane Berghams, director de recerca i innovació de la European University Association (EUA), va obrir la segona jornada, amb una descripció del ventall d’àrees que abraça la ciència oberta: ciència ciutadana, divulgació i comunicació, publicacions d’accés obert, data sharing, avaluació oberta, educació oberta i programari de recerca de codi obert, entre d’altres. Berghams va presentar una sèrie de recomanacions per guiar les universitats en el camí cap a la ciència oberta, tot remarcant que “l’objectiu és que la ciència oberta esdevingui la nova normalitat”. El professor de la UAB Fernando Vilariño va presentar els projectes pilot de ciència ciutadana de l’ECIU, d’àmbits molt diferents, que “han permès crear un enfocament metodològic per a aquest tipus de projectes”. La darrera sessió plenària va anar a càrrec de Karel Luyben, president de la European Open Science Cloud Association, qui va exposar el paper de l’associació per fer avançar les institucions cap a la ciència oberta.
Al llarg de les dues jornades, la conferència ha estat un fòrum per debatre reptes comuns, forjar noves col·laboracions i contribuir a la implementació de polítiques compartides per millorar la resiliència de les ciutats i de la societat, amb sessions basades en nous reptes i amb la presentació de resultats d’algunes de les iniciatives de recerca implementades dins del projecte SMART-ER. S’hi ha presentat reptes i projectes sobre intel·ligència artificial, economia circular a la indústria tèxtil, logística, arquitectura per a entorns extrems, millora de la mobilitat en bicicleta a les ciutats, gestió d’incendis forestals, reducció d’envasos, sostenibilitat urbana, parcs industrials sostenibles, ciutats intel·ligents, eficiència agrícola i millora del rendiment de l’energia solar, entre molts d’altres.
La conferència ha rebut finançament del Programa Marc de Recerca i Innovació Horitzó 2020, i del projecte finançat per Erasmus+ «ECIU University» (ECIUn+), i està coordinada per un comitè científic integrat per membres de les 12 universitats d’ECIU.
Institut SMART-ER
L’Institut d’Investigació per a les Regions Europees Intel·ligents (SMART-ER) de l’ECIU University és una aliança d’investigació, innovació i educació que permet a totes les universitats membres abordar conjuntament reptes socials complexos que formen part del marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, per tal de fer que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, flexibles i sostenibles. L’objectiu del projecte és recolzar la dimensió de recerca i innovació de l'ECIU University, seguint la seva estratègia compartida, integrada i a llarg termini, i en sinergia amb la seva dimensió educativa. En l’actualitat hi ha 17 projectes de recerca emmarcats en SMART-ER, finançats pel programa Llavor (Seed) i pel programa de pilots de Ciència Ciutadana, 7 dels quals compten amb la participació de la UAB: BiciZen, CARE Citizen Arenas, ECIU-UTC, EASEM, INSCE, BrownBin, i RN4EUHEALTH.
Més informació:
Web de la conferencia i programa:
https://www.eciu.eu/conference/eciu-university-research-conference
Llibre d’abstracts:
https://assets-global.website-files.com/551e54eb6a58b73c12c54a18/65152e3fd4118b930ac70511_e-Book%20of%20Abstracts_ECIU%20research%20conference%202023.pdf