Vés al contingut principal

Es publiquen les obres guanyadores dels Premis Literaris

15 des. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Servei de Publicacions de la UAB ha publicat les tres obres guanyadores dels Premis Literaris 2021 que convoca cada any l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la UAB. Les obres publicades es van presentar en un acte que va tenir lloc fa unes setmanes a Cerdanyola del Vallès, amb la presència dels autors.

Cobertes de les obres guanyadores dels premis literaris del 2021

L'autora Gemma Romeu Puntí (Tona, 1993) va obtenir el XXVII Premi de Novel·la "Valldaura- Memorial Pere Calders", amb l'obra Silenci al fiord. Filòloga catalana i titulada en un màster d'Humanitat, des del 2019 treballa com a autònoma col·laborant amb editorials i empreses de serveis lingüístics en l'àmbit de la correcció, la redacció, la traducció i l'edició de textos, feines que compagina amb l'escriptura de relats i novel·les. Ha estat premiada en més d'una quinzena de concursos literaris de narrativa i poesia.

En la seva novel·la "Silencia al fiord", l'anciana Gladis Terttuu es veu obligada a deixar de cuidar el seu esplendorós jardí quan l'Arla, una nena espantada, ferida i mig despullada, irromp per sorpresa a casa seva. No coneix d'on ve ni què li ha passat, només sent una necessitat irrefrenable de protegir-la com si fos la seva pròpia filla. Els personatges protagonistes duen a terme una investigació que podria revelar la punta de l'iceberg d'una xarxa il·legal de segrestos de menors i que podria involucrar la misteriosa nena perduda. L'obra es sitúa al cor d'una Noruega on els fiords poden ser tant un oasi de placidesa com el més horrorós dels inferns.

Josep Civit i Mateu (Montblanc, 1958) va guanyar el XXVI Premi de Poesia "Miquel Martí i Pol", amb l'obra Aixoplucs, una obra que vol ser part ínfima però sempre imprescindible d'aquest continuat relat que es fan els humans de l'aventura humana. Són reflexions d'un home madur que fa inventari d'una vida, amb les seves llums i les seves ombres; fronterera sempre entre el desig i la realitat. L'obra vol ser, sobretot, una divisa contra la intempèrie final i inesquivable del temps, a l'aixopluc de la poesia.

Josep Civit i Mateu és mestre d'educació primària jubilat. Poesia i docència han estat, dues de les grans passions de la seva vida.Té publicats disset llibres de poesia, com també una extensa obra poètica recollida en volums col·lectius.

Ha guanyat, entre molts d'altres, el Premi Marc Granell, Vila d'Almussafes (2002), el Sant Celoni de poesia (2004), el Jacint Verdaguer, Vila de Calldetenes (ex aequo 2005), el Miquel Martí i Pol, Roda de Ter (2007), el Marià Manent (2008), el Josep Fàbregas i Capell, Vila de Sallent (2014), el Mn. Narcís Saguer, Vila de Vallgorguina (2016), el Joan Llacuna, Ciutat d'Igualada (2018), el Jordi Pàmias de poesia, Ajuntament de Guissona (2019), i el Pont Vell de poesia, Montblanc (2020).

Blanca Corominas Pelvarez (Berga, 2002) ha estat la guanyadora del XII Premi de Narrativa Breu "Caterina Albert", amb l'obra Memòries d'una vella boja. En aquesta història, una vella passeja sota l'atenta mirada d'aquells que, d'una manera o d'una altra, presumeixen d'haver-la coneguda. El passeig, que esdevé un recorregut vital pels records i les imatges de la seva vida, és una successió de veus que s'alternen i s'entrellacen per dotar de vida un personatge que des de l'inici és condemnat per aquells que l'envolten. Memòries d'una vella boja és una història sobre la incomprensió, els judicis morals que sovint fem guiats pels sentiments abans que per la raó, i sobre la difícil vida d'una dona que, de forma desordenada, anem recomponent línia rere línia, veu rere veu.

La Blanca és estudiant de Dret i Global Governance a Barcelona. Des que era petita ha gaudit enormement de la lectura, passió que amb els anys s'ha transformat en una dèria per escriure històries sobre el món que l'envolta i les persones que hi habiten.

Per adquirir els llibres

Els llibres de novel·la i poesia estan disponibles en format paper i electrònic. Es poden adquirir a qualsevol llibreria. A l'Abacus del Campus de la UAB es troben a la venda. Per adquirir els llibres a Internet, es poden trobar a Unebook.es i a Google Play.

El llibre de narrativa breu només s'ofereix en format electrònic d'accés obert -té una extensió molt curta, 16 pàgines, insuficient per comercialitzar-se-.

Acte de presentació dels llibres publicats

Els tres llibres es van presentar en un acte que va tenir lloc el dijous, 2 de desembre, al Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès. En l'acte, també es van presentar els Premis Literaris 2022. Hi van ser presents en l'acte els autors, l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón; la vicerectora d'Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Rosa María Sebastián, el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Oscar Pons. Es van presentar les obres publicades dels guanyadors de l'edició dels premis del 2021 i es van llegir alguns dels fragments d'aquestes obres.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de