Vés al contingut principal

Es lliuren els Premis Argó de l'edició que ha tingut més participació

30 juny 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El dimarts, 29 de juny, s'ha fet un acte presencial en el qual s'han lliurat els premis de la 18ena edició dels Premis Argó, 42 treballs de recerca de Batxillerat d'alumnes d'una vintena de poblacions. S'han distingit aquests treballs dels 568 treballs presentats, en un any rècord de participació.

 

Alumnes premiats recollint el premi: N.Balagué, i D.Vilalta, amb el degà J.Farrés.
Alumnes premiats recollint el premi: N.Balagué, i D.Vilalta, amb el degà de Biociències, J.Farrés.

En aquesta 18ena edició del Premi Argó -que organitza l'Institut de Ciències de l'Eduació (ICE) de la UAB- s'hi han presentat 568 treballs de recerca i s'han distingit un total de 42 treballs: tres premis i 4 mencions honorífiques per a cadascun dels sis àmbits de coneixement. Els guanyadors es van donar a conèixer el dimarts, 8 de juny, i el lliurament de premis s'ha fet el dimarts, 29 de juny, en un acte presencial, al qual han pogut assistir els tres primers premis de cada àmbit. 

Un sistema de control de la gana, la papallona barrinadora del gerani, la mediatització de la política a través de Twitter, la pintura clàssica xinesa, les cel.les de combustible microbianes com a energia més neta i la poesia com a crònica de viatge han estat els temes que han abordat els sis treballs de recerca guanyadors, cadascun en el seu àmbit.

D'entre la resta de guardonats, hi ha altres temàtiques que han tractat els joves en els treballs com ara la creació de sistemes automàtics anti-Covid19, el consum de moda sostenible per a adolescents, els efectes del Redbull en la salut, el patriarcat en l'esport dels adolescents, la diversitat sexual i les seves realitats o l'elaboració d'un protocol de geolocalitzador ramader, entre d'altres.

Els 42 treballs han estat realitzats per alumnes d'instituts i centres de Batxillerat d'una vintena de poblacions i ciutats catalanes: Barcelona, Girona, Lleida, Terrassa, Sabadell, Cardedeu, Sant Pere de Vilamajor, Mataró, Malgrat de Mar, Prats de Lluçanés, Solsona, Amposta, Palafrugell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Balaguer, Sant Boi de Llobregat, Tordera, Roda de Ter, Vilafant, Figueres, Hostalric, Puig-reig, Manresa i Sant Vicenç de Montalt.

Els primers premis de cada àmbit han obtingut com a premi la matrícula gratuïta per cursar el primer curs de Grau a la UAB, així com una tauleta. Pels segons premis, una tauleta, pels tercers, un disc dur,i per les mencions, un diploma.

Els primers premis han estat per a:

Arts: Noa Ding Balagué González. Abans de ser fruit; s'és flor. La pintura clàssica xinesa. Escola Superior de Disseny i d'Art Llotja (Barcelona)

Biociències i Ciències de la Salut: David Cebotari Cebotari. Systemic Appetite Control. Institut Santiago Sobrequés i Vidal (Girona).

Ciències: Dani Vilalta Jiménez. El barrinador del gerani, una espècie invasora. Institut Castell del Quer (Prats de Lluçanès).

Ciències Socials: Uxío Beceiro Garcia. Frau electoral o cop d’estat a Bolívia. La mediatització de la política a través de Twitter i els mitjans de comunicació durant la crisi política de la tardor de 2019. Anàlisi dels missatges i titulars publicats segons el model propaganda (MP). Institut Santiago Sobrequés Vidal (Girona).

Humanitats: Andrea Castañeda Alennikova. Estrellas sobre el mar: la poesía como crónica del viaje de Agnia Bartó a la Guerra de España. Institut Màrius Torres (Lleida).

Tecnologia: Martí Cousillas Almar. L'energia més neta. Les cel·les de combustible microbianes. Institut Vilafant (Vilafant)

El lliurament dels premis a la sala d'actes de l'edifici del Rectorat de la UAB.

Com es valoren els treballs?

En la valoració dels treballs s'ha tingut en compte l’enfocament del tema i la correspondència entre el plantejament inicial, els objectius i les conclusions, la idoneïtat de les fonts d’informació i la seva correcta citació, la capacitat d’extreure’n dades, la capacitat de síntesi i de valoració crítica, la creativitat i l’originalitat del treball, i l’estructura i la presentació del treball i l’ús adequat de la llengua. Les persones que formen part del Jurat són Jordi Barbé Garcia, Anna Ortiz Guitart, Daniel Yero Corona, Gemma Garcia Alonso, Ramon Vilanova Arbós i Elisabet Cabeza Gutés. El Jurat ha pogut comptar amb l’assessoria d’especialistes de cadascuna de les diferents categories.

Transició entre la secundària i la universitat
Argó és el nom del Programa de transició entre la secundària i la universitat que l’Autònoma va endegar el curs 2003-2004. Ofereix assessorament i suport als estudiants de batxillerat i de cicles formatius en el seu pas a la universitat, també ofereix actualització de coneixements per al professorat i la possibilitat de conèixer centres d’estudis, projectes i recerques que es fan a la UAB.

Consulteu el llistat d'alumnes i treballs premiats.

Bases dels Premis Argó 2021

Dins de