Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Entregats els premis Arcadi Oliveres als millors TFG en justícia global

28 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

28 estudiants de la UAB han rebut el guardó Arcadi Oliveres pels seus treballs de fi de grau (TFG) en un acte a la Facultat d’Economia i Empresa. Els premis, que han arribat a la sisena edició, reconeixen TFG elaborats el curs passat i que tracten de temàtiques vinculades a la transformació per a la justícia global. Durant l’acte, s’han donat a conèixer els treballs premiats per àmbit de coneixement.

Imatge entrega de premis TFG 2022

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) convoca cada curs el Premi de Treballs de Final de Grau destinat a premiar els millors treballs de fi de grau (TFG) en clau de transformació per a la justícia global elaborats per estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte de reconeixement i repartiment dels Premis Arcadi Oliveres, que ha tingut lloc avui, 28 de març, a les 12 h a la Facultat d’Economia i Empresa, ha reconegut  els autors dels TFG sobre desenvolupament sostenible i justícia global elaborats el curs 2021-2022.

L’acte ha començat amb una benvinguda d’Esther Zapater, secretària general de la Universitat Autònoma de Barcelona, i seguidament amb la presentació del director de la FAS, Jordi Prat, que ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona en el projecte, així com la tasca duta a terme pels comitès avaluadors que han valorat els treballs presentats. Prat ha destacat la consonància d’aquests guardons «amb la feina desenvolupada per la FAS i el seu compromís amb la justícia planetària». I s’ha congratulat pel fet que els premis duguin el nom del professor Oliveres com a homenatge «al seu compromís amb la pau» i la seva «vinculació amb la joventut». A continuació, el director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar,  ha afirmat que el concepte de justícia global està relacionat amb «un nou paradigma» que ha de transformar la nostra «visió del desenvolupament». Llistar ha denunciat l’efecte intergeneracional de la globalització i ha assegurat que «cal redefinir la comunitat planetària més enllà dels estats nació».

A continuació, s’ha fet entrega dels premis donant protagonisme a l’alumnat guanyador. Cadascun d’ells ha pujat al faristol i ha fet una breu intervenció explicant com contribueix el seu TFG al desenvolupament sostenible i a la justícia global.

En aquesta edició s’han premiat 28 estudiants: Jinyue Bai i Laura Vetter, de l’Escola d’Enginyeria; Anna Pallarés Garcia, Elsa Carbonell Malet, Carla Gil Piñeira, Alberto Carrasco Parrón i Belén Mahia Vizcaíno, de la Facultat de Biociències; Oriol Llopis Almela, Eudald Vehí Llorente i Mónica Cano Garrido, de la Facultat de Ciències; Alaaddine Azzouzi Rahmouni i Lucia Collera Tamargo, de la Facultat de Ciències de la Comunicació; Joan Arnijas, de la Facultat de Ciències de l’Educació; Samir Rezali Hoummira, Jordi Sorolla Garcia, Roser Lafont Colomines i  Júlia Cabello Abadal, de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia; Jan Cubillo Solà i Ricardo Pol Hermida, de la Facultat de Dret; Pablo Algarrada Vera, de la Facultat d’Economia i Empresa; Julia Ron Soto, Laura Franco Nieto, Pablo Marid Arancibia, Cristina Troya Betrian i Raquel Sancho Ruiz, de la Facultat de Filosofia i Lletres; Daina Parellada Moreno, de la Facultat de Medicina; Nathan Percy, de la Facultat de Traducció i d’Interpretació, i Xavier Rincón Moledo, de la Facultat de Veterinària. En aquest enllaç en podeu consultar la resolució.

Seguidament, s’han revelat i repartit els premis per àmbit de coneixement:

  • Arts i Humanitats: Cristina Troya Betrian, estudiant d’Humanitats, pel TFG El projecte cultural del Cosmocaixa. El museu de la ciència com a model de gestió privada. Tutor: Daniel Ortega Ortizoga.
  • Ciències, Biociències i Tecnologies: Belén Mahía Vizcaíno, estudiant de Microbiologia, pel TFG Microbiology and sustainability understanding the world from a different perspective. Tutora: Núria Gaju Ricart.
  • Ciències Socials i Jurídiques: Julia Ron Soto, estudiant d’Antropologia Social i Cultural, pel TFG Formas de paliación del dolor migrante en poblaciones latinoamericanas migradas en Catalunya. La escritura como método terapéutico para superar el duelo migratorio. Tutora: Irina Casado i Aijón.
  • El de Ciències de la Salut ha quedat desert.

Cada premiat ha rebut la quantitat de 250 € i l’especificació d’aquest premi en el diploma. A més, tots els treballs premiats es dipositen al Dipòsit Digital de Documents de la UAB amb la llicència CC-BY-SA amb caràcter de no exclusivitat, sense límit temporal ni territorial.

Per finalitzar l’acte, Esther Zapater ha dirigit unes felicitacions tant a les persones guardonades com a les seves famílies, els tutors dels treballs i els comitès avaluadors. Zapater també ha recordat la figura del professor Oliveres com un «sacsejador de consciències» que, segons ha declarat, «se sentiria molt orgullós escoltant les presentacions dels treballs». I ha afirmat que aquesta iniciativa està íntimament lligada a la sensibilitat i els valors de la UAB, a més de visualitzar «el principal patrimoni de la Universitat, que són les persones». Zapater ha explicat també que la UAB treballa actualment per introduir millores i noves iniciatives que incideixin en la justícia global i la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides.

En sortir, les persones assistents han gaudit d’un refrigeri al vestíbul de la mateixa facultat.

Dins de