Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

«Els Immortals», nou cicle de clàssics del cinema

14 feb. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Sala Cinema de la UAB acull entre els mesos de febrer i maig el cicle «Els Immortals», una activitat semestral que vol rendir homenatge a quatre pel·lícules que són considerades clàssics del cinema, el llegat de les quals ha superat diverses generacions i gustos, fins al punt d’haver aconseguit el reconeixement cultural i artístic de la societat, a més de la fama i glòria eternes.  

Cicle Els Immortals

El públic podrà gaudir de manera gratuïta (limitat a l’aforament de la Sala Cinema de la UAB) de les versions originals subtitulades al castellà de les següents obres: Amanecer (F.W. Murnau, 1927), Tiempos modernos (Charles Chaplin, 1936), El séptimo sello (Ingmar Bergan, 1957) i 2001: una odisea del espacio (Stanley Kubrick, 1968). 

L’activitat, organitzada pel Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat, amb el suport de la Unitat de Cultura en Viu, està disponible des del 14 de febrer fins al 12 de maig. Durant aquest període de temps, es projectarà mensualment una de les seves produccions. Al començament de cada jornada cinèfila, hi haurà una presentació a càrrec del professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i impulsor d’aquest cicle, Ludovico Longhi. 

Al febrer, tindrà lloc la projecció Amanecer, una obra de drama romàntic guanyadora de tres Oscars que narra la història d'un matrimoni de grangers (George O'Brien i Janet Gaynor) la vida dels quals es veu trastocada amb l’arribada al poble d’una dona sofisticada de ciutat (Margaret Livingston). El pagès s’enamora obsessivament d’ella fins al punt que descuida totes les seves tasques diàries a la granja i ignora a la seva actual muller.

Longhi descriu l'obra de Murnau com una “pel·lícula màgica, envolupant i simfònica, una síntesi harmònica de melodrama i comèdia que es converteix en una magistral creació d'un espai dramàtic i còsmic d'ombres i transparències, enganys i revelacions entre la ciutat i el camp”. A més, el professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB considera que el seu apartat visual la converteix en una “joia que reflecteix la insuperable modernitat dels vèrtexs del cinema mut”. 

Durant el mes de març, la comèdia social Tiempos modernos serà el principal reclam de la Sala Cinema. És la història d’un obrer metal·lúrgic que ingressa en un sanatori i, posteriorment, és empresonat per diversos motius. Quan surt de presó troba que la vida en la societat moderna és molt difícil i reprèn la lluita per la supervivència amb la companyia d’una jove òrfena que coneix al carrer.   

Longhi afirma que el film “mostra un gran missatge de solidaritat a tots els éssers humans víctimes d'un sistema que els obliga a transformar-se en autòmats per a poder sobreviure”. A més, afegeix que és “la primera pel·lícula que porta a la pantalla, en clau de comèdia, les alineacions de la modernitat, el conflicte home-màquina i la crítica d'aquest somni americà tant prometedor com il·lusori”. 

A finals d’abril, el públic interessat podrà gaudir de l’obra El séptimo sello, ambientada en l’Europa medieval durant la pesta negra, que explica la història d’un cavaller suec (Max von Sydow), que ha participat en les Croades, que decideix emprendre un viatge de tornada a casa. 

Longhi destaca que l'obra és “una evocació visionària i tràgica de l'edat mitjana escandinava, tal com s'imaginava el seu director en les seves fantasies infantils: la potència pictòrica dels paisatges suecs reflecteix i intensifica el clarobscur del seu profund desassossec”. D'altra banda, el professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació assenyala que el film de Bergman és “una fosca al·legoria de la desesperada cerca d'un sentit existencial per part del protagonista, després de la pèrdua de la seva fe i el silenci de Déu”. 

L’última pel·lícula del cicle serà 2001: una odisea del espacio, una obra de ciència-ficció dividida en cinc capítols, basada en l’origen més primitiu de l’Homo sapiens fins a la proliferació de la intel·ligència artificial. 

“Aquesta producció representa un punt d'inflexió d'època per al cinema de ciència-ficció i una fita per al cinema en general. Kubrick crea una obra única i irrepetible que presenta a l'ésser humà com a subjecte i objecte alhora d'una cerca filosòfica i gairebé metafísica sobre el sentit de la seva existència i el seu rol en un univers en gran manera incomprensible en la seva infinitud”, declara Longhi.

Si voleu més informació sobre la nostra activitat, la programació o qualsevol inquietud artística que vulgueu compartir, podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic cultura.enviu@uab.cat, les nostres xarxes socials o el nostre canal de Telegram, @culturaUAB. A més, us podeu subscriure al nostre butlletí bisetmanal per no perdre-us qualsevol novetat en la programació. 

Dins de