El psiquiatra Jim van Os imparteix un seminari a la UAB
El prestigiós psiquiatra i epidemiòleg Jim van Os imparteix el seminari de “Una nueva comprensión de las causas y el abordaje de los trastornos mentales: poniendo a la persona, la sociedad y la complejidad en el centro de la investigación” dimecres 11, de 15 a 19 h, a la sala d'actes de la Facultat de Sociologia. El seminari s'organitza en obert amb motiu de l'any temàtic d’aquest curs, que la UAB dedica a la salut mental.
El seminari organitzat pel Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut, que coordina el grup de recerca Interacció Persona-Ambient en Salut Mental, dirigit per Neus Vidal Barrantes, catedràtica del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB.
El professor Jim van Os està considerat una de les figures més rellevants en la crítica al domini mèdic del maneig de la salut mental i promou posar a la persona en el centre com a agent actiu i co-responsable del seu tractament. Entre un ampli nombre de temes, la seva recerca abasta la redefinició dels trastorns mentals, el paper causal dels factors macrosocials i del context diari en la salut, i com aquests interactuen amb la variabilitat genètica i psicològica en una àmplia varietat de trastorns mentals.
Des de l'any 2009, van Os ha desafiat les percepcions públiques sobre l'esquizofrènia a través de la seva tasca com a professor en algunes de les millors universitats del món, incloses la Facultat de Medicina de la Universitat de Maastricht, la Universitat d'Utrecht i el King's College de Londres. Les seves publicacions amb reflexions crítiques sobre l'aplicació del sistema de diagnòstic mèdic clàssic a la salut mental i les seves conseqüències socials i sanitàries nocives, han estat objecte de gran polèmica en els fòrums científics de major nivell internacional.
Al llarg de la seva trajectòria professional, Jim van Os ha fet una valenta defensa cap a una transformació radical en la salut mental. Ha estat pioner a denunciar el col·lapse i la necessària reconstrucció del sistema públic de salut mental fa gairebé 15 anys, una lluita que va començar als Països Baixos i es va estendre internacionalment. La seva lluita per aconseguir recursos públics per prevenir i intervenir precoçment els trastorns mentals està sustentada per una àmplia base d'evidències científiques. A més, ha promogut un nou enfocament conegut com "l'espectre de la psicosi", que reconeix un amplíssim espectre que abasta des d’experiències que són freqüents en persones sense cap diagnòstic a símptomes ocasionals, trastorns poc greus, i en una proporció menor a l'assumida en aquest ampli conjunt, formes cròniques com l'esquizofrènia i la paranoia.
El 2014 va ser reconegut com una de les "ments científiques més influents del nostre temps". És coautor de més de 800 publicacions, incloent-hi revistes com Nature, Lancet o Proceedings of the National Academy of Sciences (USA), entre d’altres.