El professor Carlos Tornero, nou membre de l'Academia Joven de España
El professor de la UAB Carlos Tornero Dacasa ha estat escollit acadèmic de número de l’Academia Joven de España juntament amb sis investigadors més d'entre les 142 candidatures presentades. Tots set formaran part d’aquesta institució, formada per 50 membres, que promou la ciència entre els joves a Espanya.
És professor al grau en Arqueologia i al màster en Arqueologia Prehistòrica, on ha introduït contingut innovador a nivell docent en les àrees de bioarqueologia i arqueobioquímica, inèdites a l'Estat Espanyol.
El professor de Prehistòria de la UAB Carlos Tornero Dacasa va ser escollit acadèmic de número de l’Academia Joven de España el passat 17 de juny. Només 7 de les 142 candidatures presentades van ser escollides per formar part d’aquesta institució.
La selecció l’ha fet un comitè internacional independent format per investigadors de reconegut prestigi de diferents disciplines. A més dels mèrits acadèmics s’han tingut en compte altres factors com ara la diversitat i la multidisciplinarietat en les seves àrees de treball.
La trajectòria acadèmica i de recerca
El professor Tornero ha estat investigador contractat a centres internacionals com les universitats de Columbia o de Ciutat del Cap, així com del MNHN-CNRS (Centre Nacional de Recerca Científica al Museu Nacional d'Història Natural de França) a París. Des de 2016 és investigador adscrit a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i membre de l’equip Atapuerca, entre d’altres.
Al 2022 va ser seleccionat Investigador Ramón y Cajal per a desenvolupar la línia de recerca en domesticació animal a través l’arqueologia i biomarcadors químics en particular. En l’actualitat dirigeix el Laboratori de Biogeoquímica del Departament de Prehistòria. Al 2023 la prestigiosa European Research Council (ERC) va publicar la llista dels guanyadors de la convocatòria Consolidator Grant 2022. Al seu projecte de recerca READ «Revealing Earliest Animal Domestication in the Fertile Crescent» se li va concedir una quantia rècord d'1,91 milions d’euros per desenvolupar-lo a la UAB.
A la UAB és professor al grau en Arqueologia i al màster en Arqueologia Prehistòrica, on ha introduït contingut innovador a nivell docent en les àrees de bioarqueologia i arqueobioquímica, algunes encara inèdites a l'Estat Espanyol.
La seva recerca desplega la integració d'anàlisis isotòpiques en arqueologia i paleoecologia en particular, que fa possible representar les condicions de vida, canvis i adaptacions d'espècies animals del passat a través del registre fòssil. Ha participat en més de 200 comunicacions en congressos internacionals i liderat gairebé un centenar de publicacions en el seu camp, incloent articles a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Journal of Human Evolution o Scientific Reports (Nature). En l'actualitat treballa en el desenvolupament de nous biomarcadors moleculars per a la recerca en bioarqueologia.
Una edat mitjana de 40 anys
L’edat mitjana dels set nous acadèmics a l’Acadèmia Joven de España és de 40 anys. S’han seleccionat investigadors dels àmbits de l’arqueologia, la sociologia, la biologia, l’estudi d’aplicacions mèdiques, l’electrocatàlisi, la química teòrica i la filogenòmica. A més del professor Tornero, s’han escollit com acadèmics José Jaime Baldoví Jachán, Elena del Corro García, Rosa María Fernández García, Francisco Pelayo García de Arquer, Irene Lebrusán Murillo y Ana Ortega Molina.
L’Academia Joven de España, fundada el 2019, està formada per 50 membres, amb una limitació de 5 anys per cada nou membre (cada any n’entren 10, enguany 7). El seu objectiu principal és promoure la ciència com a opció professional entre la joventut mitjançant la visibilització de joves excepcionals.