Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El CED commemora els 40 anys amb dos actes que radiografien la "Catalunya dels 8 milions"

08 feb. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Generalitat de Catalunya i la UAB (les dues institucions que van crear el Centre d'Estudis Demogràfics l’any 1984), acolliran un acte institucional el dilluns, 12 de febrer (al Palau de la Generalitat) i un d’acadèmic, el dimarts, 13 de febrer (a la UAB-Casa Convalescència, Barcelona) per commemorar els 40 anys de la creació del CED. Autoritats i investigadors analitzaran l’evolució i el futur de Catalunya ara que ha arribat als 8 milions d'habitants així com la tasca d’un centre de recerca que es troba entre els cinc primers a Europa en l’àmbit de la demografia.

Centre de Documentació Europea

L'acte acadèmic del dimarts abordarà tres temes candents que afecten la població mundial: envelliment, migracions i família.

El Centre d’Estudis Demogràfics (CED) va ser creat el 10 de febrer de 1984 per iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on està ubicat, al campus de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès). Quaranta anys després s'ha convertit en tot un referent a Europa en l'àmbit de la demografia i es troba entre els cinc primers centres de recerca en demografia a Europa.

La recerca que fa s’orienta a conèixer i comprendre les pautes i les tendències de la demografia en el context català, espanyol i internacional. Ha estat guardonat amb la medalla Narcís Monturiol a la promoció de la recerca a Catalunya. 
 
Per commemorar els 40 anys, organitza un acte insitucional, i un altre d'acadèmic, a Barcelona, el dies 12 i 13 de febrer.

Dilluns, 12 de febrer, 18 hores. Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya.
ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ

Hi assistirà el rector de la UAB, Javier Lafuente; la fundadora i directora honorària del CED, Anna Cabré; el director del CED, Albert Esteve; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

El director del CED, Albert Esteve, oferirà la conferència "La Catalunya dels 8 milions". La investigadora postdoctoral del CED, Giulia Corti, presentarà l'acte, que comptarà amb una actuació musical d'un duet de graduats de l'ESMUC (contrabaix i guitarra).

Dimarts, 13 de febrer, de 9.30 a 16.30 hores.

UAB-Casa Convalescència 
ACTE ACADÈMIC DE COMMEMORACIÓ:
L’acte acadèmic abordarà tres temes candents que afecten la població mundial: l’envelliment, les migracions i la família. Quines són les principals conseqüències de l'envelliment de la població? Som massa migrants? Com seran les famílies del futur? Aquests tres temes són les tres línies principals de recerca del CED. Per això s'han convidat tres figures emblemàtiques de la recerca demogràfica en aquests camps que conversaran amb els investigadors del centre, experts en cadascuna de les línies:
 
10-11.30 h  ENVELLIMENT
 “Ageing: past, present and future”
Fins a quin punt les poblacions envelleixen a tot el món? Què hem d'esperar per al futur? Quins són els principals motors i les conseqüències més importants de l'envelliment de la població?
 
En matèria d’envelliment, la investigadora
americana de la USC Davis Shool of Gerontology de la Universitat de Califòrnia del Sud (USC), Eileenn Crimins oferirà una xerrada sobre l’envelliment a nivell internacional, i a continuació l’investigador i demògraf del CED Iñaki Permanyer la complementarà amb altres dades i conclusions.
 
12-13.30 h MIGRACIÓ
 “¿Demasiados migrantes? Migraciones y políticas”
Què pot aportar la demografia al debat polític sobre les migracions? La cruïlla migratòria en l'experiència americana i europea.
 
Pel que fa a les migracions, la mexicana Silvia E. Giorguli Saucedo, sociòloga i presidenta del Colegio de México, oferirà una xerrada sobre el debat polític i les migracions a Amèrica mentre que el sotsdirector del CED i demògraf Andreu Domingo centrarà
la seva anàlisi en les migracions a Espanya i a Europa.
 
15-16.30 h  FAMÍLIA
 “Families in the 21st century”
Com han canviat les nostres vides familiars en les darreres dècades? Quins canvis podem esperar en el futur?
 
Quant a l’àmbit de les famílies, l’investigador holandès de l
’Institut Interdisciplinari de Demografia dels Països Baixos, a la Universitat de Groningen, Aart Liefbroer explicarà com veu ell l’evolució i el futur de la família com a tal. A continuació el demògraf del CED Diederik Boertien, presentarà dades noves sobre les famílies a Catalunya.
 

(Cal inscripció prèvia per assistir als actes)


 

Dins de