Desenvolupen la primera plataforma basada en sensors per monitoritzar el benestar dels animals de granja
El projecte europeu ClearFarm, coordinat per la UAB, ha desenvolupat i validat la primera plataforma digital de monitoratge del benestar animal que integra, analitza i mostra la informació recollida per diversos sensors instal·lats a les granges. L'eina resultant permet als consumidors i agricultors prendre decisions informades sobre la compra d'aliments d'origen animal i la cura dels animals en diferents etapes de la seva vida.
La plataforma prototip s'ha presentat en la conferència final del projecte a Brussel·les, que ha aplegat 200 representants de diferents sectors de la producció animal de tota Europa, amb el títol «Animal Welfare at the Heart of the Food Chain in Europe. Digital innovation for a sustainable transition».
ClearFarm proposa utilitzar la tecnologia de ramaderia de precisió i integrar dades basades en animals per millorar el benestar animal al llarg de la cadena de producció. A través de diferents sensors col·locats tant a les granges com als animals, controla una àmplia gamma de variables relacionades amb el comportament dels animals, la seva salut física i mental, l’impacte ambiental i la productivitat. La plataforma recull aquestes dades i, mitjançant un algoritme, proporciona una informació fàcil d'entendre sobre el benestar dels animals adaptada a cada públic. D’una banda, els ramaders poden veure, a través d’un web, la informació actualitzada sobre l’estat dels animals, amb èmfasi en els senyals d’alerta que poden ajudar-los a anticipar-se als problemes i fer un canvi o millora. De l’altra, els consumidors poden conèixer la història de benestar del producte carni que comprin escanejant, per exemple, un codi QR de l’etiqueta que els dirigeix a un web amb la informació.
“Amb aquesta plataforma volem contribuir a una producció més sostenible del bestiar lleter i porcí, els dos sistemes ramaders amb més producció a Europa, i més respectuosa amb el benestar dels animals”, explica Xavier Manteca, catedràtic del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB i coordinador de ClearFarm.
La plataforma s'ha validat en granges de llet i el seu desenvolupament ha permès avançar en la comprensió de la tecnologia necessària per a la gestió del benestar dels porcs. “Els resultats facilitaran el disseny de sensors fiables i adaptats a les diferents etapes de la producció porcina”, assenyala Xavier Manteca.
ClearFarm és fruit de quatre anys de recerca entre la UAB, les universitats de Múrcia (Espanya), Wageningen (Països Baixos), Milà (Itàlia), Aarhus (Dinamarca) i el Natural Resources Institute Finland (Luke, Finlàndia). Amb un pressupost de 6,5 M €, hi han participat científics de diverses disciplines: benestar animal, tecnologia de computació i sensors, sociologia i aspectes ambientals, que han treballat amb reguladors, consumidors, productors, responsables polítics i altres parts interessades rellevants.
Moment crucial per a la ramaderia d’Europa
La nova plataforma arriba en un moment crucial per a la ramaderia del continent, amb la mobilització de diversos sectors socials i econòmics a favor d'una revisió de l'actual legislació europea sobre el benestar animal.
"Els ciutadans europeus estan cada vegada més preocupats pel benestar animal i la UE ha respost a aquesta demanda social a través de la legislació. ClearFarm ha integrat una solució que respon a la necessitat d'una bona avaluació del benestar animal amb les oportunitats que ofereixen les tecnologies ramaderes de precisió, posant l'accent en el vincle entre benestar animal i sostenibilitat i eficiència ambiental", conclou Manteca.
Demostració pràctica i taula rodona
La conferència final del projecte ha comprès una demostració pràctica de la plataforma dissenyada per familiaritzar el públic amb el potencial del sistema ClearFarm, a càrrec dels líders de les diferents fases del treball: Xavier Manteca, de la UAB, Elisabetta Canali, de la Universitat de Milà, i Eddie Bokkers, de la Universitat de Wageningen (WUR), així com Joan Serra, de la UAB, Paul Ingenbleek, de la WUR, i Jarkko Niemi, de l'Institut de Recursos Naturals de Finlàndia (Luke), per descriure el procés de desenvolupament i els detalls de funcionament de la plataforma.
També ha inclòs una taula rodona amb un panell intersectorial de representants d'agricultura, indústria, acadèmia, ONG i govern: Pol Llonch, de la UAB i coordinador tècnic de ClearFarm; Miguel Ángel Higuera de Copa-Cogeca; Andrea Gavinelli, de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea (DG SANTE); Mar Maestre, de l'ICF, i Stephanie Ghislain, de l'Eurogroup for Animals. Moderada pel periodista ambiental Andrea Bertaglio, el debat s'ha centrat en els reptes de desenvolupar solucions innovadores per a l'avaluació integral del benestar animal i la contribució de ClearFarm a les necessitats actuals de diferents parts interessades.
En l’acte també s'han presentat experiències de recerca similars finançades per la UE sobre benestar animal i digitalització, com els projectes TechCare, aWISH i PPILLOW, per analitzar reptes comuns i discutir sobre com la col·laboració en recerca entre diferents iniciatives afegeix valor a la millora de l'agricultura a tota Europa.
Vídeo del funcionament del sistema: https://www.youtube.com/watch?v=fq5iJKR2K8M