Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Congrés sobre geografies feministes

07 jul. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB acollirà el Congrés Internacional sobre Geografies Feministes i Interseccionalitat: llocs, identitats i coneixements, del 14 al 16 de juliol. Reunirà un centenar d'investigadors i investigadores d'universitats dels cinc continents per abordar l'anàlisi de gènere en la disciplina geogràfica.
GeografiesFeminsites
GeografiesFeminsites
El Grup de Recerca de Geografia i Gènere de la UAB -organitzador d'aquest congrés- vol fer visible la importància de l'espai i del temps en la vida de les dones.
La UAB acollirà el Congrés Internacional sobre Geografies del Feminisme i Interseccionalitat: llocs, identitats i coneixements, que tindrà lloc del 14 al 16 de juliol. Organitzat pel Grup de Recerca de Geografia i Gènere, del Departament de Geografia de la UAB, i amb l'esponsorització de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), reunirà un centenar d'investigadors i investigadores d'universitats dels cinc continents per abordar l'anàlisi de gènere en la disciplina geogràfica.

El congrés s'adreça a investigadors i investigadores que treballen des de les perspectives feministes sobre el gènere i des d'altres identitats que juguen un paper en el concepte d'espai: l'edat, la classe social, l'ètnia, la sexualitat, la capacitat i altres.

Aquest congrés té el suport del Grup de Gènere i Geografia de la International Geographical Union (IGU) -l'entitat mundial que tracta de la geografia-, que celebrarà el seu 33 congrés mundial a finals d'agost a Pekin (Xina) i que farà en aquesta trobada la seva "pre-conference".

El congrés, que tindrà lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, s'iniciarà el dijous, 14 de juliol, amb la rebuda per part dels assistents que els oferiran Shirlena Huang, del Departament de Geografia de la National University of Singapore; Maria Dolors Garcia Ramon, del Departament de Geogrfia de la UAB; i el director del Departament de Geografia, Antoni Durà.

El congrés comptarà amb les conferències de Joos Droogleever-Fortuijn, de la Universitat d'Amsterdam, que parlarà de "Gender and Intersectionality in Geography Teaching" el dijous, 14 de juliol (de 10 a 11 del matí), mentres que el divendres, 16 de juliol, serà el torn de Hanna Hamdam-Saliba, doctora en Urbanisme i Planificació Regional de Palestina/Israel, que oferirà la xerrada "The Multiple Power Structure and the Shaping of Arab Women's Spatial Experience in the Urban Space" (de 10 a 11 del matí) i de Margarida Quierós, de la Universitat de Lisboa, que parlarà de "Gendering Smart-Cities: Time-spaces and Places for Feminisms" (de 14 a 15 hores).

Durant el congrés els investigadors i investigadores participaran en diferents sessions que tractaran d'aspectes com l'ensenyament i l'aprenentatge, l'activisme, la inttersectionaitat i la teoria, les sexualitats, la feina i el contracte de gènere, les identitats i representacions, la planificació i polítiques, les masculinitats, les religions, les migracions, les metodologies o les mobilitats.

El dissabte, 16 de juliol, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, hi haurà un debat entre diferents experts i investigadors internacionals, coordinat per la professora de la UAB, Maria Dolors Garcia Ramon (de 9.15 a 11 hores), i a les 11 es farà el tancament del congrés de la mà de la professora de la UAB, Mireia Baylina.

Un grup pioner en la introducció de l'enfocament de gènere en la geografia
El Grup de Recerca de Geografia i Gènere de la UAB -un grup d'estudis consolidat, fundat l'any 1987 per la doctora Maria Dolors Garcia Ramon- és pioner en la introducció de l'enfocament de gènere a la geografia catalana i espanyola. Vol fer visible la importància de l'espai i del temps en la vida de les dones, i ha treballat en diversos camps de la geografia, en particular la geografia urbana, rural i la història del pensament geogràfic, seguint els interessos de les investigadors i investigadors i el context social en cada moment.

El grup desenvolupa des de fa anys una línia de treball sobre les Geografies de la Infància, la Joventut i les Famílies, abraçant diversos aspectes de la vida quotidiana d'aquests col·lectius com l'ús i l'apropiació de l'espai públic, la pertinença al lloc, la cerca d'autonomia, l'impacte de la crisi, el teixit associatiu i el coneixement de l'entorn, el jovent, la intersecció d'identitats i el lloc, el jovent i les geografies de la sexualitat.

PODEU CONSULTAR EL PROGRAMA AQUÍ:



Dins de