Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Concert tribut pel 50è aniversari de la publicació de "Tubular Bells", de Mike Oldfield

14 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El professor de Musicologia de la UAB Xavier Alern i la seva orquestra d’instruments contemporanis, Opus Oneofereixen el dilluns 20 de març, a les 13.30 h, a la Sala Teatre de la UAB un assaig obert en format de concert per commemorar al compositor Mike Oldfield, amb motiu del 50è aniversari de la publicació de la seva òpera prima, Tubular Bells, el primer àlbum en solitari del músic i compositor britànic que va captivar l’atenció de l’esfera musical internacional amb l’originalitat i la qualitat de la seva música.  

«50è aniversari de Tubular Bells de Mike Oldfield», homenatge musical al compositor britànic

Opus One oferirà aquest concert el 13 de juny al Palau de la Música de Barcelona amb la participació de la cantant escocesa Maggie Reilly, coneguda pels seus èxits amb Mike Oldfield i els seus àlbums com a solista.  

El 25 de maig de 1973, Mike Oldfield, un desconegut músic britànic de vint anys en aquell moment, va publicar el seu primer àlbum en solitari, Tubular Bells, un projecte que, dos anys abans, va rebre respostes negatives de diverses companyies discogràfiques per la seva aparent falta de comercialitat. L’estudi de gravació The Manor, localitzat al poble de Shipton-on-Cherwell (Oxfordshire, Anglaterra), on Oldfield treballava com a músic de sessió, va confiar en el seu talent artístic i va recolzar la realització d'una de les obres més influents de la història de la música contemporània.  

Segons Alern, el primer disc d’Oldfield representa “una obra clau de la música contemporània, pertanyent a l’època en què la frontera entre la música culta i la música urbana era més imprecisa que mai”.  

Tubular Bells, que va ser un disc guardonat amb el 17è Premi Grammy a la millor música instrumental, es va convertir en un èxit musical imminent i un top-seller internacional amb el pas del temps, ja que ha acumulat més de 20 milions de còpies venudes. Un exemple d’aquest reconeixement immediat és que una petita part de la seva música es va utilitzar a la banda sonora original de la pel·lícula de 1973 de William Friedkin, L'exorcista.  

El públic podrà gaudir de manera gratuïta, limitat a l’aforament de l’espai reservat, d’una interpretació musical acurada de l’agrupació Opus One, sense anacronismes i fidel a l’esperit de l’enregistrament de 1973, una peça musical de cinquanta minuts de durada amb una estructura clàssica, però interpretada amb instruments contemporanis. La presentació de l'assaig obert serà a càrrec del professor del Departament d'Art i Musicologia de la UAB, Germán Gan.

Oldfield es va inspirar en obres de diversos compositors, com Johann Sebastian Bach, Jean Sibelius o Terry Riley, així com en diferents estils, com el cant pla o el gòspel, per a la composició d’algunes de les parts de la seva obra cèlebre. Una altra peculiaritat de Tubular Bells és que el compositor britànic va tocar gairebé tots els instruments (piano de cua, honky tonk, guitarra elèctrica, acústica i clàssica, percussió, òrguens Farfisa, etc.) que van intervenir a l’enregistrament.  

“La seva astoradora destresa instrumental, així com la bellesa de les seves melodies i l’enginy per barrejar sonoritats d’estils musicals diferents li van fer valer el sobrenom de Mozart del segle XX”, destaca el professor de Musicologia de la UAB i creador de l’agrupació musical Opus One.  

Opus One és una orquestra d’instruments contemporanis impulsada per Alern per retre homenatge a Mike Oldfield i al cinquantenari de la seva obra mestra. El nom del grup musical, format per una quinzena de músics, també està relacionat amb la història d’aquest èxit internacional. En un primer moment, Oldfield va pensar que el títol més adient per al seu primer disc havia de ser “Opus One”, però va canviar d’idea quan es va fixar en unes campanes tubulars, que posteriorment va incorporar al seu projecte, durant una sessió de gravació.  

Les entrades ja estan exhaurides. Si teniu interès a assistir al concert, es recomana venir just abans de la funció per comprovar si hi ha alguna baixa i s'allibera alguna localitat. 

Si voleu més informació sobre la nostra activitat, la programació o qualsevol inquietud artística que vulgueu compartir, podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic cultura.enviu@uab.cat, les nostres xarxes socials o el nostre canal de Telegram, @culturaUAB. A més, us podeu subscriure al nostre butlletí bisetmanal per no perdre-us qualsevol novetat en la programació. 

Dins de