Vés al contingut principal

Comunicat del rector a la comunitat universitària

16 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Comunicat que el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, ha enviat aquest matí al conjunt de la comunitat universitària en relació amb la condemna a un professor de la UAB per un delicte d'abús sexual.

Logotip de la Universitat Autònoma de Barcelona

Benvolgudes, benvolguts,

El dia 14 de març es va publicar al web de la UAB el comunicat de l'Equip de Govern de la UAB davant la sentència judicial contra un professor de la Universitat per un delicte d'abús sexual explicant els passos que s'han seguit a partir del moment en què es van denunciar els fets a l'Observatori per a la Igualtat de la UAB.

Els mecanismes s'han aplicat tal com disposa el Protocol per prevenir i actuar contra l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista, i, tal com preveu aquest protocol, el cas es va posar en coneixement del ministeri fiscal. A partir d'aquell mateix moment, la UAB va deixar de ser part del procés i va haver de deixar en suspens l'expedient disciplinari obert.

És per aquest motiu que fins al passat dilluns, 13 de març, moment en què la sentència ha estat notificada formalment a la UAB, no s'ha pogut reobrir l'expedient disciplinari que va quedar en suspens l'any 2019 i aplicar les mesures cautelars al professor condemnat. Aquestes mesures consisteixen en la suspensió provisional de funcions durant el període de temps que resti fins a la finalització del procediment penal.

Vull destacar que, durant tot el procés, la UAB ha fet un acompanyament ferm i decidit a la víctima i n'ha evitat en tot moment la revictimització treballant sempre en el marc de la legalitat vigent per no obstaculitzar ni perjudicar el procés penal obert.

Els protocols aprovats a la UAB garanteixen els mecanismes per fer front als assetjaments. Tanmateix, continuarem treballant per millorar els procediments interns que calgui i, alhora, lamentem la falta d'agilitat d'aquests processos i instem els governs perquè revisin les lleis que permetin que siguin més ràpids.

Des de l'Equip de Govern, amb la col·laboració i ajut de tots els col·lectius de la UAB, continuarem lluitant per a una universitat lliure de masclisme i d'agressions, reafirmant el nostre compromís de tolerància zero davant de qualsevol actitud o conducta constitutiva de violència contra les dones, tal i com es va detallar en els dos darrers informes de l'Observatori per la Igualtat al Claustre de la UAB.

Ben cordialment,


Javier Lafuente
Rector

Dins de