Vés al contingut principal

Comunicat de l'ACUP davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

13 maig 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Comunicat dels rectors i rectora de les universitats públiques catalanes davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Logo ACUP

Davant la demanda d'execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga tots els centres educatius catalans a fer com a mínim el 25% de les classes en castellà, les universitats públiques catalanes manifesten el següent:

El model pedagògic de l'escola catalana ha estat i és un model d'èxit que garanteix les competències lingüístiques del seu alumnat.

Els resultats de la immersió lingüística han evidenciat el seu benefici, tant per a l'alumnat com per al si de la societat, contribuint així a la cohesió social, a la igualtat d'oportunitats i a la normalització de l'ús de la llengua catalana.

Per tant, demanem que la política lingüística a l'escola no es basi en percentatges arbitraris desconnectats de la realitat territorial i es deixi d'instrumentalitzar políticament quelcom tan important com és l'ensenyament.

Els professionals del món educatiu, atenent el context social, han de ser les persones que determinin quin model lingüístic és el més adient per garantir la competència lingüística de l'alumnat.

Cal que es garanteixi un model lingüístic d'escola catalana estable que afavoreixi la inclusió, la cohesió i la progressió social del país.

Finalment, els rectors i la rectora, tal com recull la proposta de Pacte Nacional per la Llengua, demana un debat constructiu perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible amb la participació i el compromís de les forces polítiques, però també de les organitzacions, de les entitats i de tota la població.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de