Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Barcelona acull la Setmana Mundial de l'Educació Superior

16 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Del 16 al 20 de maig, Barcelona acull la Setmana Mundial de l’Educació Superior, organitzada en el context de la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO, que se celebra a Barcelona del 18 al 20 de maig.

WHEC2022

Aquesta setmana Barcelona és la capital de l’educació superior amb la celebració de la Setmana Mundial de l’Educació Superior, del 16 al 20 de maig, i la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO, del 18 al 20 de maig. L’organitzador local d’ambdós esdeveniments és la Global University Network for Innovation (GUNi), presidida i coordinada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i compta amb el suport directe del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Durant aquesta setmana, participaran presencialment més de 2.000 persones d’arreu del món i més de 8.000 en format virtual. 

Setmana Mundial de l’Educació Superior
Entre el 16 i el 20 de maig, diverses institucions nacionals i internacionals organitzaran una sèrie d’actes arreu de Barcelona per debatre sobre el futur de l’educació superior i la política universitària. A més de la celebració de la Conferència de la UNESCO, la Setmana Mundial compta amb una quinzena d’esdeveniments arreu de la ciutat organitzats per un total de 22 institucions. Amb la mirada posada en el futur del sector universitari, Barcelona liderarà el camí de la reflexió, la innovació i la transformació de l’educació superior internacionalment. Entre d’altres institucions participants, s’hi inclouen la Unió per la Mediterrània, la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), la Universidad Menéndez Pelayo, la revista Times Higher Education, la Fundació la Caixa, diverses xarxes universitàries internacionals, el Ministeri d’Universitats, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’ACUP i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Entre aquestes activitats, el vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, moderarà la taula rodona Les universitats, institucions clau per al progrés social, econòmic i cultural del territori. Com reforçar les sinergies ciutat-universitat? dins del seminari Ciutats i universitats: creant aliances per al progrés social i econòmic del territori  organitzat per l'ACUP, l'Ajuntament de Barcelona, la CRUE, el Ministeri d'Universitats del Govern d'Espanya i el departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

El programa complet de la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022 es pot trobar al web https://setmanamundialeducaciosuperior2022.org

Conferència Mundial d’Educació Superior
Barcelona serà també seu de la tercera Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (WHEC2022), un esdeveniment de referència mundial que acollirà prop de 2.000 persones en format presencial i prop de 8.000 persones en format virtual. Així, Barcelona es convertirà en la capital de l’educació superior durant una setmana. La cerimònia d’inauguració, que tindrà lloc el dia 18 de maig, a les 12 hores, al Palau de Congressos de Montjuïc, comptarà amb l’actuació del Cor de Cambra de la UAB.

Celebrada l’any 1998 a París, la primera Conferència Mundial d’Educació Superior es plantejava com un esdeveniment decennal. Per primera vegada, aquest 2022 la WHEC se celebra fora de la seu de la UNESCO. En aquesta ocasió, Barcelona reunirà un públic molt variat, amb alts representants dels governs d’arreu del món, rectorats d’universitats del món, responsables de xarxes universitàries internacionals, estudiants, institucions, ONGs i empreses, així com altres experts en matèria d’educació superior. L’objectiu de la WHEC2022 és replantejar les idees i pràctiques de l’educació superior per garantir el desenvolupament sostenible del planeta i la humanitat. A través de la construcció col·lectiva dels múltiples actors que hi seran representats, la Conferència busca convertir-se en una conversa mundial alimentada per narratives diverses sobre l’educació superior. En el marc de la WHEC2022, la UNESCO presentarà el full de ruta que guiarà el sector universitari durant els propers deu anys per convertir-lo en un actor clau davant les dificultats i les crisis sociosanitàries del temps actuals.

Entre els actes inclosos dins la Conferència, destaca la presentació del nou Informe Mundial GUNi, que duu per títol New Visions for Higher Education towards 2030. Hi han participat més de 90 experts d’arreu del món i té per finalitat reflexionar sobre com cal transformar les universitats atenent als nous reptes socials, econòmics, culturals i tecnològics i als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU i l’Agenda 2030. La presentació tindrà lloc el divendres 20 de maig a les 9:30h. Un cop presentat l’Informe, es podrà trobar en accés obert a la xarxa amb l’objectiu de fer arribar el coneixement arreu del món. La WHEC2022 compta amb el suport directe del Govern Central de l’Estat, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. L’organització és a càrrec de la UNESCO, en col·laboració amb la GUNi i l’ACUP com a socis estratègics locals.

Més informació: https://www.unesco.org/es/education/higher-education/2022-world-conference

Dins de