Alumnat, investigadors i docents exploren la interrelació entre l'art, l'educació i el benestar
La UAB ha acollit la Jornada «Art, Educació i Benestar», una trobada organitzada per les COREs d'Educació i Ocupabilitat i de Salut Mental, juntament amb la Facultat de Psicologia i de Logopèdia, la Xarxa TECSAM i les Escoles FEDAC per reflexionar sobre el paper de les pràctiques artístiques en contextos educatius i el seu impacte en el benestar individual i col·lectiu.

La jornada, que va tenir lloc dilluns, 28 de maig, a la Sala de revistes de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, va reunir alumnat, persones investigadores, docents i professionals del món educatiu i cultural, que al llarg del matí, van compartit experiències, projectes i reflexions al voltant de la creació artística, els processos pedagògics i la cura emocional.
La secretària general de la UAB, Esther Zapater, va inaugurar l’acte i la Fira d’experiències i va assenyalar el compromís institucional amb una educació que posa les persones i el benestar al centre. «La integració de l’art en l’educació no només enriqueix els processos d’aprenentatge, també contribueix de manera fonamental al desenvolupament emocional i social de les persones. A la UAB, apostem per una formació que no es limiti a la transmissió de coneixements, sinó que promogui el pensament crític, la creativitat i la cura del benestar individual i col·lectiu”, va remarcar.
Ander Chamarro, degà de la Facultat de Psicologia i de Logopèdia de la Universitat, va valorar molt positivament crear espais de trobada com aquesta jornada, que ens recorden la importància de treballar conjuntament —des de la recerca, la docència i la pràctica educativa— per construir entorns més inclusius, sensibles i transformadors.
Per la seva banda, Modest Jou, director general de les Escoles FEDAC, va destacar la necessitat d’integrar l’art en l’educació per potenciar la creativitat dels infants i com una eina transformadora de la societat.
Salut i benestar emocional a través de les arts
El primer bloc de microxerrades es va centrar en reflexionar sobre com les arts, la música i la literatura poden contribuir a la salut mental, funcionant com eines terapèutiques i de promoció del benestar emocional d’infants, joves i adults. La ponència principal va anar a càrrec de Catrina Clotas, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va explicar el «programa 1,2,3 emoció». Aquesta iniciativa innovadora té com a objectiu principal fomentar les competències emocionals des de les primeres etapes de la vida, proporcionant una base sòlida per a la promoció de la salut i la prevenció de conductes de risc.
Tot seguit, investigadors de la Universitat i docents escolars van presentar diferents iniciatives que utilitzen la música, l’art i el ioga com a eines per afavorir la connexió emocional, la regulació afectiva i la creació de vincles entre infants i joves. La mirada comunitària de la música, els rituals escolars al voltant del Dia de la Música, la fusió de cos i creativitat a través del ioga artístic i la sensibilització emocional amb infants acollits van dibuixar un paisatge ric i compromès amb la salut mental des d’una perspectiva integradora.
Metodologia educativa i avaluació d’impacte
La següent part de la jornada va aportar una mirada crítica i reflexiva sobre com implementar pràctiques artístiques amb sentit i rigor dins del sistema educatiu. Anna Ciraso, investigadora del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, va explicar INTERSTICE, un projecte que promou espais de trobada entre mestres, artistes i infants per millorar els processos d'aprenentatge.
També es van presentar altres iniciatives que exploren com l’art pot obrir noves possibilitats d’aprenentatge, orientar vocacions, transformar els espais escolars en llocs de refugi emocional i contribuir a una educació més humana i conscient. A través de projectes escolars, recerques universitàries i experiències de museus, es va evidenciar la importància de documentar i avaluar l’impacte d’aquestes propostes per consolidar-les dins les polítiques educatives.
La jornada havia de seguir per la tarda amb dos blocs més de microxerrades: un que posava el focus en la capacitat de les arts per fomentar la inclusió social en l’àmbit educatiu i comunitari i un altre que debatia com l’art pot ajudar a transformar dinàmiques de poder i identitat des d’una perspectiva interseccional. També hi havia programada una taula rodona. Però, malauradament, l’apagada general que va tenir lloc va obligar a anular aquestes sessions de l'esdeveniment.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Salut i benestar
Educació de qualitat