8 projectes de la UAB reben finançament per a la millora del sistema agroalimentari i forestal de Catalunya
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha atorgat 318.000 euros a la UAB per impulsar 8 projectes de demostració de tecnologies i eines que contribueixin a modernitzar el sector primari.
Els projectes formen part de la primera convocatòria publicada en el marc del Pla estratègic de la política agrària comuna (PAC) per a les activitats de demostració i transferència de coneixements. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha aprovat 114 sol·licituds amb un pressupost total de 5,5 M€.
D'aquests la UAB rebrà 318.000 euros per desenvolupar i validar tecnologies que ajudin a augmentar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions agrícoles de Catalunya. Els vuit projectes són els següents:
- PATENT-CAT: Capitalització dels resultats de la investigació de l'ecosistema agroalimentari català, liderat per Xavier Vallvé, cap de l’Oficina de Transferència de Coneixement i Valorització de la Recerca de la UAB. Aquest projecte busca fomentar la innovació i la competitivitat del sector agroalimentari mitjançant la creació d’un mapa amb totes les patents catalanes dels últims 10 anys.
- Aplicació combinada d’ultrasons i radiació ultraviolada (UVC) com a alternativa física a la desinfecció de superfícies a la indústria alimentària, projecte de Carolina Ripollés, investigadora del Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
- Guia per a la selecció de mecanismes de mitigació d’emissions en el compostatge en granja: estratègies físiques, químiques i biològiques, desenvolupada per Daniel González Alé, investigador del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental. Aquesta Activitat de Demostració de Transferència de Coneixements pretén proposar, comparar i demostrar diferents estratègies de reducció d'emissions gasoses produïdes durant el procés de compostatge de dejeccions ramaderes per tal de desenvolupar una guia tècnica que permeti transferir el coneixement recopilat al sector ramader.
- L'aplicació d'un nou suplement alimentari a granges comercials per millorar la productivitat, salut i benestar dels remugants lleters en condicions d'estrès per calor, projecte d’Ahmed Salama, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
- Benestar i rendibilitat: disseny de parcs per a la cria de conilles en grup, també liderat per Ahmed Salama, investigador del Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
- Validació d'una eina de decisió multiobjectiu per a la indústria porcina: competitivitat econòmica i impacte ambiental (MultiPorc), liderat per Aureli Alabert, director del Servei de Consultoria Matemàtica.
- Validació industrial d'una tecnologia òptica de determinació del pH en l'elaboració del iogurt, encapçalat per Manuel Castillo, director del Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments.
- El gos de protecció de ramat a les explotacions ramaderes catalanes: com maximitzar-ne l’eficàcia i prevenir riscos?, liderat per Giovanna Ciaravino, investigadora del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals.
Actuacions del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançades per:
