El campus acull 180 infants del programa socioeducatiu CROMA 2.0 com a cloenda de curs
Més de 180 infants d'entre 11 i 12 anys, participants del programa socioeducatiu CROMA 2.0, van visitar el dijous, 22 de maig, el campus de la UAB com a cloenda del programa. Estudiants de la UAB vinculats al programa, a través de pràctiques o voluntariat, van fer d'amfitrions i els van ensenyar la universitat.

Durant el matí del dijous, 22 de maig, els infants van presentar els projectes que havien desenvolupat en col·laboració amb diversos grups de recerca de la UAB. També van gaudir d'un ampli ventall d'activitats preparades especialment per a ells.
El CROMA 2.0 és un programa de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) adreçat a infants en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. A través de tallers als centres escolars propers a la UAB, els estudiants universitaris hi duen a terme activitats de suport a l'estudi, dinàmiques de grup i projectes d'investigació, amb l'objectiu de despertar l'interès per l'aprenentatge entre alumnes de 5è i 6è de primària.
Enguany, 27 estudiants voluntaris de la UAB han participat en el programa, mostrant un gran interès per connectar amb les realitats socials del seu entorn. A la jornada d'ahir, van guiar els infants al llarg de les diferents activitats i espais del campus.
Els projectes presentats van ser els següents: “Com reduir la contaminació a
l’escola i al barri” elaborat conjuntament per l’Institut de Ciència i Tecnologies
Ambientals (ICTA) i el Centre de Recerca per a l'Educació Científica i
Matemàtica (CRECIM), amb l’objectiu de conèixer més sobre les emissions de
CO2 i la seva reducció. D’altra banda, el Grup de Recerca en Didàctica de les
Ciències Socials (GREDICS) ha elaborat el projecte “Cinema social”, amb
l’objectiu d’utilitzar el cinema social com a eina per introduir els infants a l’estudi
dels problemes socials rellevants. Finalment, l’Escola Cultura de Pau (ECP) ha
desenvolupat el projecte “Pingüins en pràctiques”, un projecte destinat a
avançar en les cures, el respecte, l’autoestima i la millora de les relacions
socials.
Els nens i nenes van tenir l'oportunitat d'exposar els resultats dels projectes de recerca realitzats als tallers, compartint conclusions i aprenentatges amb els seus companys, equips de recerca i professorat. A l'acte també hi van assistir representants d'institucions col·laboradores i finançadores del programa.
Posteriorment, van participar en activitats pràctiques organitzades per diversos centres de recerca de la UAB. A l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), van realitzar "Coneix l'Icta i ajuda'ns a reduir-ne les emissions". A la Facultat de Ciències de l'Educació, el GREDICS va dinamitzar "Tastets per pensar", mentre que l'Escola de Cultura de Pau va oferir "Coneix l'ECP" a la Facultat de Ciències de la Comunicació.
La jornada també va incloure una gimcana temàtica pel campus, que va permetre als infants descobrir els espais universitaris i interactuar amb estudiants i personal de la UAB. Abans de marxar cap a les seves escoles, es va fer una fotografia de grup per immortalitzar una jornada pensada per promoure la igualtat d'oportunitats i apropar la ciència i el coneixement als més joves.
El programa CROMA 2.0 compta amb el suport dels ajuntaments participants, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i altres agents del territori com el Departament d'Educació o el Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Escoles i municipis participants en el CROMA 2.0 durant aquest curs 2024-2025
- Montcada i Reixac: el Turó i el Viver.
- Rubí: del Bosc, Montessori, Pau Casals i Ramon Llull.
- Sabadell: Floresta, Joan Maragall, la Romànica i Roureda
- Terrassa: Agustí Bartra, Antoni Ubach, el Vallès, Feixes, Pere Viver, Salvador Vinyals, Sant Llorenç del Munt i Ramón y Cajal.