Un sistema informàtic simula el comportament dels contribuents davant del frau
07.03.2014 Investigar  -  Investigadors del Departament de Sociologia de la UAB han desenvolupat un model informàtic que simula, en diferents situacions, quin seria el comportament dels contribuents davant la possibilitat de cometre frau fiscal. El simulador, descrit a la revista Advances in Complex Systems, analitza els factors que motiven el frau i permet determinar mesures efectives per reduir-ho, entre elles millorar les inspeccions fiscals tot augmentant la seva freqüència i eficàcia.

L’evasió fiscal és un problema de gran importància per a la societat, especialment a l’Estat espanyol,  on  els impostos evadits suposen gairebé una quarta part del seu Producte Interior Brut. D’una banda, l’evasió és un problema perquè provoca una pèrdua de recursos públics, la qual cosa és especialment greu en temps de crisi econòmica i de retallades en els serveis públics com els que estem vivint; d’altra banda, el frau fiscal perjudica la justícia efectiva del sistema fiscal ja que no tothom té les mateixes possibilitats de defraudar, tot comportant greuges comparatius, per exemple, entre grans i petites empreses o entre autònoms i assalariats.

L’estudi de les causes que fan que els contribuents defugin les seves obligacions fiscals és un camp relativament recent, el qual ha estat dominat majoritàriament per economistes. Segons la teoria econòmica neoclàssica, la decisió d’evadir o no és el resultat d’una anàlisi racional que té en compte els beneficis de defraudar (els euros que s’estalvien en impostos) en relació als seus costos potencials (en funció de la probabilitat de què els inspectors d’hisenda enxampin el defraudador i l’imposin una multa). Tanmateix, cada cop més es reconeix que aquesta visió és insuficient per explicar un fenomen tan complex com el frau fiscal, i per això s’han anat incorporant altres mecanismes explicatius provinents de disciplines com la psicologia o la sociologia.

Investigadors del Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional (GSADI) de la UAB han intentat explicar la conducta evasora a través d’un model integral anomenat SIMULFIS. Es tracta d’un model de simulació social basada en agents, una tècnica computeritzada que permet crear societats virtuals formades per agents que tenen determinades característiques individuals i relacionals i que prenen decisions seguint una sèrie de regles. És la primera vegada que s’integren diferents factors en un simulador d’aquestes característiques, per tal que els resultats siguin realistes.

Els investigadors han calibrat el simulador de tal manera que es reprodueixin trets reals de la societat espanyola, com són els tipus impositius, la distribució de la renda i de l’ocupació.

Els agents del SIMULFIS, el que correspondria als contribuents en el món real, decideixen aprofitar les seves oportunitats de defraudar després de passar per un seguit de condicions o filtres. La primera condició és de tipus normatiu: quan els contribuents creuen que l’Estat els tracta de forma justa, la seva propensió a defraudar disminueix. Després passen pel filtre d’elecció racional: els agents calculen si els hi surt a compte defraudar considerant les inspeccions i les sancions. Per últim, s’hi aplica el filtre d’influència social: quant més defrauden a hisenda els veïns, més defrauden també els contribuents de la simulació.

El simulador es pot utilitzar per pronosticar quin seria l’impacte de diferents mesures contra l’evasió d’impostos en la reducció del frau fiscal. D’aquesta manera, entre les conclusions de l’estudi, els investigadors han observat que millorar les inspeccions fiscals, augmentant la seva freqüència i eficàcia, seria una mesura contra el frau molt més efectiva que incrementar la quantia de les sancions.

“Els resultats dels experiments realitzats amb el SIMULFIS  permeten afirmar que ens trobem davant d’una eina prometedora per tractar d’explicar el volum de frau d’una societat a partir de les decisions individuals del seus contribuents”, conclou Toni Llàcer, investigador del Departament de Sociologia de la UAB i coautor de l’estudi juntament amb els investigadors José Antonio Noguera (director de l’estudi), Eduardo Tapia i Francesc J. Miguel.

Imatge: alguns drets reservats per environmentblog via Flickr
Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona