La UAB, amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere
LlacDiaInternacionalDones 23.11.2012 Centres docents  -  El 25 de novembre de 1960 es van assassinar les tres germanes Mirabal, activitstes polítiques, a la República Dominicana, per ordre del dictador Rafael Trujillo. Aquesta fou la data que l'ONU escollí com a Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. La UAB recorda aquesta data colocant un gran llaç lila a la plaça Cívica del campus.

El novembre del 2012 catorze dones han estat assassinades en mans de la seva pressumpta parella o ex-parella a Catalunya, segons l'Institut Català de les Dones. Aquestes dones són les víctimes que fins al moment de la notícia de la seva mort han restat invisibilitzades, com ho segueixen restant totes aquelles que pateixen o han patit violència de gènere en forma d'agressió sexual en qualsevol àmbit, en forma de matrimoni forçat, de mutilació genital femenina, o de negació del dret a decidir sobre el propi cos amb la penalització de l'avortament entre tantes altres formes; i és que el seu caràcter complex, estructural i transversal alimenta més encara aquesta invisibilització.

En un context creixent de desigualtats, des de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB, es vol recordar aquesta data. El 25 de novembre fou declarat dia Internacional contra la Violència vers les dones durant la I Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrada a Bogotà (Colòmbia) el Juliol de 1981. S'escollí el 25 de novembre per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.

Aquestes dones simbolitzaren aleshores la lluita i la resistència, pel que anys després, al 1999 l'ONU donà caràcter oficial a aquesta data, declarant el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Aquest dia convida a governs, organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals a que celebrin activitats de sensibilització de l'opinió pública respecte a aquest tema que inevitablement ens afecta a totes i a tots.

La crisi actual ha contribuït a l'augment de la violència de gènere, que s'exerceix econòmicament i socialment contra els col·lectius més vulnerables: les dones, les aturades, les discapacitades, la infància, la gent gran, les joves, les immigrants, entre d'altres. La universitat hauria de ser un espai lliure de qualsevol forma de violència o d'opressió, fruit de les relacions de poder del gènere, i per suposat, hauria de treballar per crear coneixements, relacions, espais i pràctiques basades en la igualtat i l'equitat.

És per aquest motiu que enguany l'Observatori per a la Igualtat de la UAB commemora aquesta data amb un gran llaç lila a la façana de l'edifici d'Estudiants, a la vegada que convida a totes les facultats, escoles i serveis de la UAB a unir-se simbòlicament al caràcter reivindicatiu de la diada.

En el web de l'Observatori hi trobareu aquests dos documents que volen donar a conèixer i informar dels recursos contra la violència de gènere a la universitat:

La violència de gènere en la joventut. Informació i dades d'interès

Tanmateix, pel primer trimestre del 2013, l'Observatori, conjuntament amb l'àrea de Prevenció i Riscos sociolaborals està planificant un curs sobre Assetjament sexual, adreçat a PA i PAS.

Enllaços d'interès:

Dades a Catalunya sobre violència masclista: Institut Català de les Dones

Xarxa de dones feministes contra la violència

Plataforma unitària contra les violències de gènere
 
Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona