Aconsegueixen el pasturatge selectiu de cabres i ovelles en olivets i vinyes
Pasturatge selectiu en cultius llenyosos 14.09.2012 Investigar  -  Investigadors del Grup de Recerca en Remugants, liderats per la professora de Ciència Animal i dels Aliments Elena Albanell, han aconseguit amb èxit evitar que cabres i ovelles es mengin els brots joves dels cultius llenyosos -com l'olivera o la vinya- on pasturen. Mitjançant l'ús del mecanisme natural de l'aversió condicionada, han redirigit les preferències alimentaries dels remugants, el que fa que es puguin fer servir per eliminar les herbes no desitjades en aquest tipus de conreus, reduint l'ús de pesticides o de maquinària agrícola.

Els cultius llenyosos -oliveres, vinya, fruiters, etc.- ocupen el 27% de la superfície conreada a Espanya (MARM, 2010). Aquest sistema de conreu permet el creixement d'herbes al voltant dels arbres o dels ceps, però per què aquesta cobertura herbàcia no sigui un fre en el desenvolupament del cultiu, s'ha de controlar amb herbicides i/o maquinària agrícola. Aquestes pràctiques a la llarga poden donar lloc a problemes mediambientals, pels residus originats dels herbicides o bé per la compactació del sòl que pot produir la maquinària. Un sistema més agrosostenible i respectuós amb el mediambient seria controlar la vegetació herbàcia no desitjada mitjançant el pasturatge d'ovelles i cabres. Aquest sistema reduiria l'ús d'herbicides i fertilitzants, ja que les femtes dels animals són una bona font de nutrients per al sòl, s'aprofitarien recursos agrícoles i s'afavoriria la integració del sector agrícola i ramader.

El pasturatge en aquests conreus té com a inconvenients els danys que el bestiar pot fer al cultiu, ja que les ovelles i cabres poden consumir-ne les fulles i brots joves, fent malbé la quantitat i qualitat de la collita. Per això allò ideal seria poder garantir als agricultors, que el pas del bestiar per les seves terres no tindrà cap efecte perjudicial sobre el cultiu. Amb aquesta finalitat investigadors de la Facultat de Veterinària de la UAB han proposat l'ús de l'aversió condicionada per redirigir les preferències alimentaries dels remugants.

En una prova pilot desenvolupada al Servei de Granges i Camps Experimentals de la UAB s'ha demostrat que es poden entrenar ovelles i cabres perquè no consumeixin fulla d'olivera, aliment que agrada molt als petits remugants, especialment a les cabres, que degut al seu comportament "ramoneador" els agrada menjar arbustos i arbres.

L'aversió es desenvolupa gràcies a un mecanisme natural dels animals necessari en l'aprenentatge de quins aliments són saludables i quins poden ser tòxics. Per tal d'aconseguir l'aversió, els investigadors han donat de menjar fulles i brots d'olivera -important que sigui un aliment nou pels animals- de manera individual, i desprès de la ingesta els han administrat clorur de liti. El clorur de liti és utilitzat en medicina humana per al tractament de trastorns mentals i en nutrició animal en temes de modificació de la conducta alimentaria. Simula el mecanisme d'acció dels compostos tòxics de les plantes, actuant a nivell del centre del vòmit i generant una sensació d'indigestió que els animals associen amb la ingesta de l'aliment nou.

Els resultats obtinguts són molt encoratjadors. Amb una sola dosi de clorur de liti s'ha observat que les ovelles i cabres tractades rebutgen les fulles d'olivera des del primer dia i presenten un comportament enfront d'aquest aliment molt diferent al grup control. La persistència de l'aversió va perdurar més de 4 mesos. Tot seguint amb aquesta línia de recerca i gràcies a la concessió d'un projecte d'investigació del "Pla Nacional I+D+i" (AGL2010--22178-C02-01), s'està aconseguint amb gran efectivitat i en condicions comercials, aversió a la fulla d'olivera en cabres i a la fulla de vinya en ovelles.

Article de referència:
Manuelian C.L., Albanell E., Salama A.A.K., Caja G.,"Conditioned aversion to olive tree leaves (Olea europaea L.) in goats and sheep" 2010, Applied Animal Behaviour Science,128.
 Convertir a PDF 
Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2019 Universitat Autònoma de Barcelona